Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wonny Stuger beschrijft persoonlijk verhaal Wally K.

Wonny Stuger beschrijft persoonlijk verhaal Wally K.

21/02/2021 19:52 - Audry Wajwakana

Wonny Stuger schreef  'Het leven van Wally K. uit Paramaribo'.

Wonny Stuger schreef 'Het leven van Wally K. uit Paramaribo'. Foto: collectie Wonny Stuger  

PARAMARIBO - Surinaamse mannen praten niet vaak over hun leven. Eén van de weinige uitzonderingen is de in Paramaribo geboren Wally K. (1936), die stamboomonderzoeker Wonny Stuger leerde kennen en aan wie hij heel gemakkelijk zijn levensverhaal kon vertellen. Aangezien Stuger veel van oude Surinaamse verhalen houdt, besloot ze het persoonlijke verhaal van Wally K., alias ‘Ap’ in het boek ‘Het leven van Wally K. uit Paramaribo’ vast te leggen.

'Ap', zoals ze hem kent, is de schoonvader van haar jongere zus. "Ik vond hem altijd al een boeiende man, omdat hij heel lang in Nederland heeft gewoond en net als de meeste Surinamers in Nederland tussen twee werelden leefde. Zijn hele leven is gericht op kennis en informatie verzamelen, met de gedachte om ooit eens terug te gaan naar Suriname", doet Stuger uit de doeken tegen de Ware Tijd. Zijn terugkeer naar zijn geboorteland beschrijft ze in het boek dat begin februari is uitgekomen.

Hij deelt, aan de hand van de auteur, op een verrassend openhartige manier belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Zo heeft hij bij Suralco in Moengo gewerkt, voordat hij naar Nederland vertrok. Zijn grote droom was om samen met zijn vrouw een groot appartementencomplex op te zetten in Nederland. Dat heeft hij kunnen doen, maar zijn echtgenote maakte het niet mee. Zij stierf voordat het complex af was.

De bijnaam 'Ap' klinkt typisch Hollands, maar heeft niets daarmee te maken. Wally K. deed vroeger veel spelletjes met zijn kinderen, waarbij er binnen het gezin een eigen taal is ontwikkeld door woorden van achteren naar voren te lezen. "Pa is dus 'Ap' en ma is 'Am' geworden. Iedereen noemde het koppel 'Ap en Am'. Pas toen ik aan het boek begon, wist ik precies hoe ze in het echt heten", zegt de auteur.

Het boek is een biografie van iemand die echt bestaat, maar de auteur kiest ervoor om alleen zijn voornaam en de letter van zijn achternaam te vermelden. Dit heeft volgens Stuger te maken met de Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is.

In het boek heeft ze wel de volledige naam van de hoofdpersoon vermeld. "Zelf heb ik erg in dubio gezeten of ik wel of niet de volledige naam moest vermelden, maar ik hield rekening met de AVG, omdat je tegenwoordig via internet gemakkelijk achter iemands gegevens kan komen. Als je stamboomonderzoek doet, moet je wel de juiste gegevens vermelden. Van de mensen die al zijn overleden of zij die nog leven, maar niet echt een maatschappelijke functie vervullen, heb ik wel de echte namen gebruikt", zegt de schrijver.

Op de kaft van het boek is een foto van 'Ap' geplaatst, die in zijn jongere jaren is gemaakt. In het boek zijn er ook andere soortgelijke foto's. "Ik moet zeggen dat zijn kleinzoon, die ik in het boek 'Rocky' noem, precies op hem lijkt. Ik zou een foto van hem en zijn opa naast elkaar kunnen zetten, maar vanwege de AVG, en hoewel de kleinzoon dat niet erg zou vinden, heb ik besloten dat niet te doen. De kleinzoon zelf is ook blij om over het leven van zijn opa te kunnen lezen." Stuger is aan het onderhandelen met een lokale boekhandel om 'Het leven van Wally K. uit Paramaribo' ook in Suriname in de handel te krijgen.

Een grote passie van de auteur is stamboomonderzoek doen. "Door in familiegeschiedenissen te graven, kom je van die typische Surinaamse dingen tegen, zoals een vrouw die met meerdere mannen kinderen krijgt. Dit is niet uitvoerig in het boek over Wally K. beschreven, maar om te laten zien dat de keuzes die iemand maakt in zijn of haar leven van invloed kunnen zijn op generaties daarna", zegt de auteur.

Ze vindt het belangrijk om de eigen Surinaamse geschiedenis vanuit familieverhalen te vertellen. "In de geschiedenisboeken staan de geweldige helden van andere mensen, maar over onze eigen helden die kleine tot grote daden hebben verricht, schrijven we niet. Binnen je eigen familie kan je zoveel te weten komen. Aan de hand daarvan schreef ik korte verhalen."

'Het leven van Wally K. uit Paramaribo' is haar tweede boek. Eerder schreef ze het levensverhaal over Lachmipersad Ramautar (1941) met als titel 'Ongestreken hemd'. In dat levensverhaal voert de hoofdpersoon de lezer mee naar het harde bestaan in Suriname in de jaren zestig en zeventig.

Een verhaal dat Stuger ook wil schrijven, is dat over Eddy Kotten. Hij verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar alle waarschijnlijkheid werd hij vermoord en in stukjes gehakt. Met zijn broer Teddy vormde hij in de jaren veertig een jazzband. In die tijd werd jazz gezien als verdorven muziek en te verleidelijk voor Hollandse meisjes. De auteur is op zoek naar info over Kotten.

Stuger, geboren in Paramaribo (1960), woont en werkt vanaf 1975 in en rond Den Haag, Nederland. Behalve stamboomonderzoek en schrijven schildert ze ook.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina