Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Su4Su Fonds doet eerste donatie Covid-19-vaccinfonds

Su4Su Fonds doet eerste donatie Covid-19-vaccinfonds

20/02/2021 18:37 - Amanda Palis

Su4Su Fonds doet eerste donatie Covid-19-vaccinfonds

 

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid schat in dat er 800.000 doses Covid-19-vaccin nodig zijn om de voor Suriname gewenste dekkingsgraad te bereiken. Hiervan komen dit jaar in elk geval 230.000 doses beschikbaar door donaties, toezeggingen uit het buitenland en eigen inkoop. Dinsdag wordt in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo begonnen met het inenten van zorgmedewerkers. Daarbij worden de duizend doses AstraZeneca-vaccins, die Barbados heeft geschonken, gebruikt. India heeft intussen 50.000 doses van hetzelfde merk toegezegd.

Burgers, bedrijfsleven en anderen kunnen vrijwillig bijdragen aan het Covid-19-vaccinfonds dat vorige maand is ingesteld. Het Su4SuFonds heeft intussen de eerste donatie gedaan. Hennah Draaibaar, die als vertegenwoordiger van het Su4Su Fonds, aanzat tijdens de Covid-19-persconferentie van vrijdag, zei dat er sinds vorig jaar maart toen met dat fonds werd begonnen ongeveer tien miljoen euro aan geld maar vooral goederen via verschillende kanalen naar Suriname zijn gehaald. "Van dat bedrag en de goederen is er nog een substantieel deel over, waardoor we hebben afgesproken dat 300.000 euro naar de pot gaat voor vaccins en 200.000 euro wordt gereserveerd om te assisteren bij de logistiek om ervoor te zorgen dat we in Suriname met het vaccineren kunnen beginnen", aldus Draaibaar. "We weten dat het de taak is van de overheid om hierin te voorzien, maar burgers en bedrijfsleven hebben ook een verantwoordelijkheid. Voor ons is belangrijk dat onze economie weer normaal kan draaien en dat kunnen we alleen als we enige normalisatie kunnen brengen met het vaccin", betoogde Draaibaar.

Diana Koswal, onderdirecteur Financiën van het ministerie van Volksgezondheid, zit namens het departement in het Covid-19-vaccinfonds Suriname (CVFS). De andere vertegenwoordigers zijn Liane Pinas-Halfhide (Financiën en Planning), Luziano Truideman (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Waddy Sowma en Sandy Kenswil (bedrijfsleven). Dit fonds is deze maand door de regering in het leven geroepen met als doel om middelen te verzamelen, aldus Koswal. "Covid-19 teistert de hele wereld en is een heel groot probleem. Er zijn additionele middelen nodig. We zijn in een bepaalde situatie waarbij we wel proberen om de aankopen te doen, maar als we van de samenleving, het bedrijfsleven en donoren middelen krijgen dan lukt het een beetje beter. Het fonds is in het leven geroepen om alles veel makkelijker te krijgen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina