Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering wil eigen goudmijn opzetten

Regering wil eigen goudmijn opzetten

20/02/2021 05:54 - Van onze redactie

In een interview met de Communicatiedienst Suriname hebben president Chandrikapersad Santokhi (r) en vicepresident Ronnie Brunswijk Surinamers opgeroepen respect te hebben voor elkaar.

In een interview met de Communicatiedienst Suriname hebben president Chandrikapersad Santokhi (r) en vicepresident Ronnie Brunswijk Surinamers opgeroepen respect te hebben voor elkaar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering bekijkt de mogelijkheden om een eigen goudmijn op te zetten. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi vrijdag in een interview met de Communicatiedienst Suriname benadrukt. Hoe dit project precies eruit moet zien is nog niet uitgewerkt, maar volgens het staatshoofd heeft hij donderdag samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers hierover een onderhoud gehad met een buitenlandse expert.

Nadat de beleidsmakers voldoende informatie hebben ingewonnen, ligt het in de bedoeling om dit project op de prioriteitenlijst van de regering te plaatsen. "We gaan dit op onze agenda plaatsen. Want gowtu lai en het volk moet mee profiteren." Overeenkomsten sluiten met multinationals waarbij deze bedrijven het grootste deel van de opbrengsten nemen is volgens Santokhi niet de eerste keus van deze regering.

Het staatshoofd benadrukt dat alle projecten die zijn team wil uitvoeren nu al zijn voorbereidt. De financiering van deze zaken is echter nogsteeds een uitdaging. "De meeste van de projecten kunnen slechts worden gefinancierd als we die fresh capital hebben", verduidelijkt Santokhi.

Hoewel het kapitaal om de verschillende projecten te financieren beschikbaar is, moeten volgens de president een aantal zaken in orde worden gemaakt. Onder meer het vertrouwen in de Surinaamse overheid moet worden hersteld. "Maar unu no e wakti a fresh capital."

De president wijst erop dat de regering door zelf een aantal maatregelen door te voeren probeert te sparen. Als voorbeeld noemt hij een beter belastinssysteem, ordening van de goudsector, beter zicht op de export van hout en ordening van grond en erfpacht. "Al deze staatsbesluiten zijn al gereed om te worden uitgevoerd."

Santokhi zegt dat de gesprekken met Internationaal Monetair Fonds(IMF) zaterdag worden voortgezet. Hij onderstreept dat de wisselkoers nog steeds een discussiepunt is tussen de partijen. "Dat is de enige issue waarover we nog goed moeten onderhandelen." Daarnaast zijn de gesprekken met Lazard ook nog gaande.

De snelheid van de ontwikkeling die de regering wil brengen zal volgens het staatshoofd afhankelijk zijn van al deze factoren. Indien al deze zaken volgens planning lopen is hij ervan overtuigd dat de projecten die op agenda staan binnen kort termijn gerealiseerd zullen worden. "Als een paar van die dingen niet lukken dan gaat het een beetje vertraging betekenen. Maar daarover gaan we de samenleving regelmatig informeren. Wij gaan tot het uiterste", aldus Santokhi.

In het interview waarbij ook vicepresident Brunswijk aanzat, riepen beide regeringsleiders de samenleving op geen haat te zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen. "Unu na wan bromki dyari", benadrukte vicepresident nog eens. Hij wees er ook op dat anders dan wordt beweerd, er tussen hem en de president een goede onderlinge samenwerking is. Hij geeft toe dat er fouten worden gemaakt maar verzekert ook dat de regering goede resultaten zal neerzetten. "We begrijpen de bezorgdheid maar we vragen nog een beetje geduld."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina