Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Geef alternatieve geneeskunde een kans

COLUMN: Geef alternatieve geneeskunde een kans

17/02/2021 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Geef alternatieve geneeskunde een kans

Ivan Cairo  

Vorige week zag ik een filmpje over een optreden van districtscommissaris (dc) Clyde Hunswijk in Albina tegen osodresi-producent Germain May. De man was zijn ‘Super Fever Medicine’ aan het uitdelen en promoten. De kruidendokter werd door Hunswijk gesommeerd zijn boeltje op te ruimen en op te krassen anders zouden de drankjes die naar zijn zeggen goed werken tegen koorts en alles wat hij bij zich had in beslag genomen worden. Het werd een gehaal en getrek over certificering die de kruidendokter, aldus de dc, niet had voor zijn osodresi. Op een gegeven moment was het dat de dc geen toestemming had gegeven voor de uitdeelactie.

De frustratie bij May die hetzelfde heeft gedaan in andere districten, maar niet zou zijn lastiggevallen door de plaatselijke autoriteiten, was duidelijk merkbaar. En juist in een district waar overwegend gemeenschappen leven die niet onbekend zijn met huismiddeltjes en eigen brouwsels bij ziektes of lichamelijke ongemakken gebeurde dat. Volgens de dc zou het 'medicijn' eerst door het ministerie van Volksgezondheid moeten worden gescreend om te bepalen of het verstrekt zou kunnen worden. Toen May vroeg welke osodresi of osodresi-producent in Suriname door de overheid en de gezondheidsautoriteiten zijn gescreend en erkend vroeg ik me ook hetzelfde af.

De minister van Volksgezondheid deed er tijdens een persconferentie een schepje bovenop. "Wat voor middel is het? Wat zijn de ingrediënten?" vroeg de bewindsman retorisch. De vraag rijst of het ministerie van Volksgezondheid wel weet wat er zit in al die drankjes die door personen in verschillende woonwijken - ook in Albina en andere delen van Marowijne - gewoon op een tafeltje langs de straat worden verkocht. Van kowrudresi en bita tot drankjes, waarvan beweerd wordt dat die zorgen voor een verhoogd libido, zijn er te koop. Ook op de verschillende markten zijn deze drankjes te koop. Zijn deze osodresi-verkopers en hun producten gecertificeerd door Volksgezondheid? Suriname heeft een rijke en diverse cultuur en elke etnische groep heeft zijn traditionele of alternatieve geneeskundige zaken.

Ik weet nog heel goed dat als ik op vakantie bij mijn oma - nu al boven de negentig jaar - in Moengo was en iemand zijn enkel had verzwikt die niet naar de westerse dokter werd gebracht. Oma ging gewoon naar haar kostgrondje, plukte een handjevol posren, bakte die in kokosolie en zwachtelde je 'gedraaide' enkel daarmee. Twee dagen later kon je weer tegen een bal trappen alsof je nooit een blessure had opgelopen. Weet mijn oma wat voor geneeskrachtige stoffen er in posren en kokosolie zitten? Ik betwijfel het, want mijn grootmoeder is nooit naar school geweest en heeft deze dingen nooit in een lab bestudeerd. Haar kennis heeft ze traditioneel van haar 'gaan sama' meegekregen.

Het is volgens mij de hoogste tijd dat de autoriteiten eindelijk serieus aandacht schenken aan de traditionele en alternatieve geneeskunde in Suriname. Al te lang worden allerlei opmerkingen in die richting gemaakt, maar gerichte acties blijven uit. Klinieken als Odani-Jewa van Heynes Landveld, nu wijlen, en Richard Cullimore timmeren al jaren aan de weg. Terwijl deze klinieken die gebaseerd zijn op alternatieve geneeskunde door buitenlandse instituten waardering krijgen, worden ze in eigen land door de autoriteiten en lokale westerse geneesheren en -vrouwen nog met veel scepsis bejegend.

De heilzame werking of geneeskracht van talrijke kruiden, planten, bomen die in Suriname voorkomen is de afgelopen decennia wetenschappelijk door internationaal erkende deskundigen bewezen. Een vraag is of dc Hunswijk in de case van May anders zou hebben gehandeld als de kruidendokter alle ingrediënten van zijn drankje apart had aangeboden en aangegeven in welke verhouding en samenstelling dat bereid zou moeten worden om zijn 'medicijn' te maken? Ik weet het niet.

Je zou denken dat in een campagne waar de regering maatregelen treft om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en verdere besmettingen te voorkomen alle opties worden aangegrepen, dus ook de traditionele geneeskunde. Het ware beter dat Volksgezondheid in een officiële bekendmaking alle osodresi-producenten die menen een middel te hebben dat werkt tegen Covid-19 oproept deze voor onderzoek aan te bieden aan het ministerie of een erkend laboratorium. Dat zou alvast een stap in de goede richting zijn naar meer erkenning voor Surinames traditionele geneeskunde. Wie weet vloeit er uit een dergelijke actie een middel voort, waar het land internationaal patent op kan aanvragen en zo ook geld kan verdienen bij grootschalige internationale productie. Veel farmaceutische giganten verdienen al decennialang goed geld met eenvoudige middeltjes die ze bereiden en aanvankelijk zijn voortgesproten uit kruiden en planten die gebruikt worden in de traditionele geneeskunde.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina