Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aantal coronabesmettingen neemt op 'natuurlijke' wijze af

Aantal coronabesmettingen neemt op 'natuurlijke' wijze af

17/02/2021 10:03 - Arjen Stikvoort

Volgens John Codrington, hoofd Klinisch Chemie Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, is het coronavirus op zijn retour.

Volgens John Codrington, hoofd Klinisch Chemie Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, is het coronavirus op zijn retour. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hoewel het grootscheepse landelijke Covid-19-vaccinatieprogramma nog moet beginnen in Suriname, gaat het met het terugdringen van het coronavirus de goede kant op. “Covid-19 staat in de wachtkamer. De natuur helpt een handje mee”, zegt John Codrington, hoofd Klinisch Chemie Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), tegen de Ware Tijd. Ook mondiaal is er een soortgelijke trend; de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag bekendgemaakt dat het aantal besmettingen wereldwijd flink is afgenomen.

De afname tekent zich volgens de specialist af doordat minder mensen zich ziek voelen of symptomen hebben. Dan volgen er automatisch minder testen. Het ligt volgens hem niet aan de bereidwilligheid om zich te laten testen. "Want als mensen ziek zijn, laten ze zich wel testen uit angst om aan het virus dood te gaan", verklaart hij. "Het is een natuurlijke trend die zich in de gehele regio aftekent. Want ook op Curaçao en andere eilanden is het virus op zijn retour. Daarnaast worden er minder mensen in de ziekenhuizen en op de Intensive Care opgenomen."

Op de vraag of de neerwaartse spiraal direct in verband kan worden gebracht met de total lockdowns in twee opeenvolgende weekends plaatst Codrington vraagtekens. Wel hebben volgens hem de andere maatregelen - onder meer afstand houden, hygiëne in acht nemen en mondkapje dragen - een positief effect bij de bestrijding van het virus.

De eerste duizend AstraZeneca-vaccins, geschonken door Barbados, zijn op 11 februari in Suriname aangekomen. Als eerste gaan gezondheidswerkers in de frontlinie worden ingeënt. Codrington is daar kritisch over. "Ik vraag mij af of het niet beter is om eerst te beginnen met de risicogroepen, de mensen die de grootste kans hebben om aan het virus te overlijden." Hij illustreert dit met het voorbeeld van een jonge verpleegster die een grotere kans heeft om het virus het hoofd te bieden dan iemand die onderliggende aandoeningen heeft. "Maar de beslissing wie eerst te vaccineren is uiteindelijk aan de beleidsmakers."

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid zei op 10 februari tijdens de Covid-19-persconferentie dat er eind maart volgens planning tussen negenduizend en vijftienduizend doses vaccin binnen moeten zijn. Frontliniewerkers zoals verpleegkundigen, dialysepatiënten en inwoners van bejaardentehuizen krijgen bij de eerste vaccinatieronde voorkeur. In het tweede kwartaal worden ruim veertigduizend vaccins verwacht. In die ronde komen dan de gewapende machten, onderwijzers en hoge regeringsfunctionarissen aan de beurt. Het resterende van de risicogroepen wordt in het derde en vierde kwartaal gevaccineerd. Het streven is om in 2021 negentigduizend personen te vaccineren.

Nu de situatie met Covid-19 in rustiger vaarwater komt moeten de neven effecten van de pandemie in Suriname in kaart worden gebracht. Codrington noemt onder meer patiënten die niet de (optimale) reguliere zorg konden krijgen en nu met ernstige medische problemen zitten, toename van huiselijk geweld door het veel thuis zitten, tienerzwangerschappen, stress, mensen die hun baan en inkomen verloren hebben en seksueel overdraagbare aandoeningen die de kop opsteken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina