Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gemeenschapswerkers Witsanti helpen bij aanvragen zorgverzekering

Gemeenschapswerkers Witsanti helpen bij aanvragen zorgverzekering

16/02/2021 22:33 - Aidy Pinas-Agodeba

Gemeenschapswerkers Witsanti helpen bij aanvragen zorgverzekering

 

PARAMARIBO - Gemeenschapswerkers van Stichting Witsanti hebben met een pilot laten zien dat de registratie en distributie van Bazo-kaarten op een effectievere manier kan dan normaliter gebeurt. Ze hebben in de afgelopen drie weken ruim vijftig dorpelingen geholpen met de registratie voor en het afhalen van Bazo-kaarten.

Door de toegepaste methode zijn geld, tijd en moeite gespaard. Bovendien wordt het risico om met Covid-19 besmette personen van buiten in aanraking te komen kleiner. De traditionele werkwijze was dat dagelijks tientallen mensen van heinde en verre naar het Bazo-kantoor in Paramaribo gingen om een aanvraag in te dienen voor een verzekering, waarvan de regering de premie betaalt of om een zorgpas op te halen.

Brian Swedo, voorzitter van de stichting Witsanti, zegt tegen de Ware Tijd dat het werk met overtuiging gedaan moet worden. "Het is niet makkelijk. Je moet de formulieren ophalen, de mensen helpen met invullen, ze vervolgens terugbezorgen en later de pasjes ophalen. Maar wij kijken naar het algemeen belang." Het dorp telt ruim veertienhonderd inwoners en Swedo zegt dat ook personen van Cabendadorp intussen zijn geholpen.

Hij waardeert het dat onder meer stichting Staatsziekenfonds en de medewerkers op het Bazo-kantoor meewerken. "Het is decentralisatie; de overheid moet naar de mensen toe gaan." Jetty Melcherts, die actief betrokken is bij sociaal werk, is blij met het initiatief van Stichting Witsanti.

"Het werkt niet dat de mensen naar het kantoor moeten gaan om een aanvraagformulier op te halen, het vervolgens thuis moeten invullen en dan terug naar Paramaribo om het af te geven. Wanneer de zorgpas gereed is moet men nog een keer naar de stad om die op te halen." Ze onderstreept de besparing in geld, tijd en moeite en het verkleinen van het risico om Covid-19 naar het dorp te brengen. Melcherts stelt voor dat de overheid het initiatief overneemt. Er zijn veel gemeenschapsorganisaties, maar er zijn ook ressortraads- en districtsraadsleden die dit kunnen doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina