Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Authentieke brieven geven meer inzicht boerenkolonisatie

Authentieke brieven geven meer inzicht boerenkolonisatie

16/02/2021 08:08 - Audry Wajwakana

Archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad (m) toont één van de twee historische brieven over de boerenkolonisatie in Suriname die het Nationaal Archief Suriname van Erick Rijsdijk (r), voorzitter van de Stichting Sranan Boeroe in bewaring heeft gekregen. Links Martin Loor.

Archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad (m) toont één van de twee historische brieven over de boerenkolonisatie in Suriname die het Nationaal Archief Suriname van Erick Rijsdijk (r), voorzitter van de Stichting Sranan Boeroe in bewaring heeft gekregen. Links Martin Loor. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De stichtingen Sranan Boeroe (Suriname) en Boeroe Kon Makandra (Nederland) hebben twee authentieke brieven uit de boerenkolonisatie op 26 september vorig jaar op een internationale filatelistische veiling van Corporation International Philatélie kunnen kopen. Deze historische brieven zijn maandag in bewaring gegeven aan het Nationaal Archief Suriname (NAS).

Voor de boerenkolonisatie waren de dominees Arend van den Brandhof, Jan Hendrik Betting en Dirk Copijn verantwoordelijk. Betting werd in 1844 vooruitgestuurd om in Suriname de kolonisatie voor te bereiden. Een jaar later kwamen de eerste 384 Hollandse boeren naar Suriname. De communicatie tussen Betting en Nederland vond plaats via briefwisseling. De brieven geven volgens Martin Loor, nazaat van de boeren tevens trekker van het project, een inkijk van de eerste hand van de mensen die betrokken zijn geweest bij de boerenkolonisatie.

Het gaat om een brief, gedateerd 4 juni 1844, van Betting vanuit Groningen, Saramacca aan Van den Brandhof te Amerongen, Nederland. Daarin valt af te lezen dat Betting de kolonisatie wilde afblazen. De tweede brief, gedateerd 23 augustus 1848, is afkomstig van baron Sloet tot Oldhuis te Zwolle en gericht aan Van den Brandhof in Groningen, Saramacca. De baron was de contactpersoon in Nederland over de kolonisatie. "Een medewerker van het veilinghuis las toevallig het boek 'Boeroes' van Karin Sitalsing, nichtje van wijlen André Loor, waarin ze melding maakte over deze brieven. De medewerker maakte contact met Karin en zij maakte contact met ons", vertelt Erick Rijsdijk, voorzitter van Sranan Boeroe, aan de Ware Tijd.

Het bleek om drie brieven te gaan, die allen rechtstreeks verband hebben met de boerenkolonisatie in 1845. Ze zijn deel van een collectie van Van den Brandhoff in het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde in Leiden met vijfhonderd tot duizend afzonderlijke items over de boerenkolonisatie. Deze drie brieven zijn daaraan ontglipt. Ze zijn op de veiling beland door de poststempels. 

De stichtingen besloten de handen ineen te slaan om fondsen te zoeken en mee te doen aan de veiling. Van de drie brieven hebben ze twee kunnen bemachtigen, die in totaal 2.750 euro hebben gekost. Voor één van de brieven hebben de stichtingen 2.450 euro geboden. De mooie stempel/zegel op die brief is zeldzaam, waardoor de brief vele malen duur werd. "We hielden ons hart echt even vast dat het niet hoger ging. Ik heb begrepen dat er van dergelijke stempels maar vijftien in de wereld zijn, wat de brief duurder maakte", legt Loor uit. De organisaties willen zich inspannen om ook de derde brief in bezit te krijgen.

Archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad nam dankbaar de authentieke brieven in ontvangst. Ze gaf de vertegenwoordigers van de stichtingen mee dat de documenten zullen worden gescand en daarna digitaal beschikbaar zullen worden gesteld aan het publiek.In een persbericht schreef de Communicatiedienst Suriname dat de brieven kunnen bijdragen aan de bestudering van de geschiedenis van Suriname en in het bijzonder de totstandkoming van de boeroegemeenschap in het land.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina