Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Praten over suïcide moet stilte doorbreken

Praten over suïcide moet stilte doorbreken

15/02/2021 10:10 - Amanda Palis

Praten over suïcide moet stilte doorbreken

 

PARAMARIBO - Mental Health Suriname, een organisatie die bestaat uit studenten psychologie, streeft ernaar meer informatie te verschaffen over mentale gezondheid. Een ander doel is om de mental health professionals in het land te versterken.

Echter, met de webinar van vorige week via Zoom en YouTube, werd ook beoogd "de taboe of de stilte die er rond suïcide hangt te doorbreken door erover te praten en voorlichting te geven over het onderwerp", vertelt psycholoog Eva Stroo. Zij was donderdag ook één van de sprekers.

Volgens haar is de situatie niet uitzichtloos. "Gelukkig zijn er ook mensen genezen van suïcide gedrag, maar dat kan echt met therapie en tijdig ontdekken van het probleem", waarschuwt ze. Samen met haar collega Judith Martins sprak Stroo over hoe suïcide te herkennen en hoe eventueel te praten met mensen die suïcidale gedachten hebben. "De vraag waarom mensen suïcide gedrag vertonen, kent een vrij complex antwoord, want het zal meestal niet aan één factor liggen", zegt Martins.

Ze noemt een negatief perspectief op de toekomst, bedreiging van de belangrijkste bestaansredenen, onbereikbare idealen als potentiële factoren die ertoe bijdragen dat mensen door leven als erger zien dan sterven. "Hierbij wordt suïcide door hen zelfs gezien als een vorm van zelfbescherming op het erge dat zij eventueel zien aankomen", legt Martins uit.

Pesten, stress of zelfs suïcide in de familie kunnen ook een factor zijn bij een persoon met zelfmoordgedachten. "Depressie is één van de ziektebeelden die vrij vaak voorkomt. Mensen die suïcidale gedachten hebben, zien geen oplossing voor hun probleem en zijn enorm wanhopig. Ook weten zij vaak niet om te gaan met emoties."

Het vroegtijdig kunnen opmerken van verbale en non-verbale signalen die een persoon met zelfmoordneigingen vertoont, is cruciaal onderstreept Martins. Ze noemt verlies aan interesse van zaken waar zo een persoon altijd zoveel passie voor had, verwaarlozing van zichzelf en heel veel interesse tonen voor de dood. "En soms nemen ze al afscheid door het schrijven van een afscheidsbrief. Of zelfs WhatsAppberichten versturen naar de familie en vrienden. Als dit je inderdaad opvalt, is het goed om eerst zelf rustig te blijven en dan contact maken met de persoon. Moedig de persoon aan om te praten en vraag wat de persoon zo wanhopig maakt", adviseert ze.

Mensen met zelfmoordneigingen aan de praat krijgen is heel belangrijk. "Vaak zien ze namelijk geen oplossing. Neem ze serieus en reageer ook begripvol. Het praten over hun probleem zou eventueel kunnen zorgen voor opluchting en zelfs niet over gaan tot het uitvoeren van de voorgenomen wanhoopsdaad."

Echter, het helpt niet dat er een taboe is rondom zelfmoord in Suriname. Zij hoopt in elk geval dat er meer initiatieven volgen omdat het probleem in het land groot is. In haar presentatie maakte Martins een vergelijking tussen 1950 en 2020. Waar er in 1950 twintig geregistreerde zelfmoorden waren, in 2020 steeg het aantal naar ongeveer 130 gevallen per jaar. "Wat we ook zien is dat veelal mannen suïcide plegen en vrouwen een suïcidepoging ondernemen", aldus de psycholoog.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina