Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vader doodverklaarde militair wil uitbetaling achterstallige soldij

Vader doodverklaarde militair wil uitbetaling achterstallige soldij

13/02/2021 08:08 - Ivan Cairo

Vader doodverklaarde militair wil uitbetaling achterstallige soldij

 

PARAMARIBO - De vader van militair Lloyd Raymon Sylvester die in december 2016 dood is verklaard door de rechter vindt dat het te lang duurt met het uitbetalen van de achterstallige soldij van zijn zoon. De doodsverklaring is een gevolg van de vermissing van de soldaat sinds 7 september 1986.

Vader Eddy Sylvester meent dat hij door het ministerie van Financiën en Planning, aan het lijntje wordt gehouden. Zijn zoon is vermoedelijk bij gevechten tussen het Jungle Commando en het Nationaal Leger tijdens de binnenlandse oorlog om het leven gekomen. Vanaf 7 september 1986 is taal noch teken van hem vernomen. Uiteindelijk werd een rechtsproces in gang gezet en bij vonnis besliste de rechter dat het rechtsvermoeden bestaat dat de militair op die dag is overleden.

Tijdens een rechtszaak die nabestaanden tegen de Staat Suriname aanspanden kwam naar voren dat soldaat Sylvester ruim 500 Surinaamse gulden per maand verdiende. Bij de uitspraak hanteerde de rechter het maandsalaris uitgedrukt in Surinaamse dollar dat een soldaat bij het Nationaal Leger op dat moment verdiende. Op basis daarvan werd berekend wat de familie van Sylvester - vader, broer en zus - een bepaald bedrag van de Staat dient te ontvangen, maar uitbetaling laat op zich wachten. Vader Sylvester zegt al enkele maanden bezig te zijn instanties af te lopen en dat ambtenaren die met de zaak bezig zijn zich niet aan afspraken houden.

Sylvester wijst erop dat sinds het vonnis de Surinaamse munt is gedevalueerd en het bedrag dat de familie moet ontvangen in waarde is afgenomen. "Het is al geen groot bedrag en verliest met de dag waarde", stelt de man. Hij begrijpt de financiële problemen van de overheid en stelt daarom voor dat indien het bedrag niet in één keer kan worden uitbetaald, dit in drie opeenvolgende maandelijkse termijnen gebeurt. "Ik wil de overheid tegemoetkomen, want dit kan zo niet langer." Sylvester zegt geen beslag te willen leggen op tegoeden of bezittingen van de Staat zoals hem is geadviseerd te doen.

Wat de man ook hindert is dat nabestaanden van andere militairen die ook sinds de binnenlandse oorlog worden vermist al zijn uitbetaald, terwijl de uitkering aan hem en zijn kinderen op de lange baan wordt geschoven. "Deze zaak heeft me helemaal bij LPI doen belanden, maar er is een God. Families van andere vermiste militairen hebben al geld gekregen. Waarom wij nog niet?' Hij voegt eraan toe dat het niet zijn schuld is dat het uit te keren bedrag is opgelopen. Als rechtszaken in Suriname vlotter werden behandeld en de dood van zijn zoon eerder bij vonnis was vastgelegd zou de overheid minder hoeven te betalen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina