Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramadhin: 'Onderwerpen aan wet en recht'

Dc Hunswijk ontruimt 'dokter' May met osodresi tegen corona

13/02/2021 16:04 - Gilliamo Orban

Dc Hunswijk ontruimt 'dokter' May met osodresi tegen corona

 

PARAMARIBO - Het ontruimen van 'dokter' Germain May in grensstad Albina door districtscommissaris (dc) Clyde Hunswijk van Marowijne Noordoost heeft voor beroering gezorgd in de samenleving. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei evenwel dat de regering open staat voor traditionele genezing. "Maar de beoefenaars van de traditionele genezing moeten ook bereid zijn zich te onderwerpen aan wet en recht en wet en regels in het land."

Hij maakte duidelijk dat als minister van Volksgezondheid van hem wordt verdacht dat hij de gezondheid van de burger moet beschermen. "En als wij merken dat er ontwikkelingen en trends zijn dat personen op een ongeverifieerde, onterechte wijze zaken naar de man brengen, ook al is het gratis, dan moeten we op onze hoede zijn."

Ramadhin riep May op zijn middel te brengen naar de registratiecommissie, "zodat het op de juiste wordt bekeken en onderzocht. Tot dat moment zie ik het als een illegale handeling. En ik kan het mis hebben, maar ik hoop dat wordt begrepen waarom wij die stap hebben genomen", zei hij over de 'ontruiming in district Marowijne.

Ramadhin benadrukte woensdag tijdens de Covid-19-persconferentie dat er geen trials zijn gehouden en de efficiëntie van May's medicijn ook niet is beoordeeld. "Wat voor middel is het, wat zijn de ingrediënten?" vroeg hij retorisch. "We moeten op een rationele wijze zaken benaderen." Hij onthulde dat May ook woensdag zijn middel verdeelde, maar dan in Paramaribo, "ondanks dat hij erop is gewezen dat er regels en wetten zijn".

Ramadhin maakte duidelijk dat de regering van de registratiecommissie vraagt dat die alle geneesmiddelen die in Suriname worden gebruikt toetst op werkzaamheid, veiligheid en effectiviteit. "Hoe verwacht u dan van dezelfde overheid dat we geen toetsing zullen doen van de traditionele geneesmiddelen? Is het terecht dat we een 'Super Fever Medicine', die niet geverifieerd is op inhoud, ingrediënten, bereidingswijze en veiligheid, gratis laten verdelen in zulke grote oplagen? En wat als er daarin bacteriën voorkomen en andere toxische stoffen? Ik zeg niet dat het niet goed is, het kan goed zijn, maar hebt u het getoetst. Hebben we gekeken wat erin zit?"

Terwijl de mensen te Albina in de rij stonden en de osodresi 'Super Fever Medicine' van 'dokter' May gratis kregen, heeft dc Hunswijk daar een stop aangebracht. "De dc gaf me twee opties: ik moest gelijk stoppen met het uitdelen van mijnosodresiof in beslagname van alle spullen", doet May zijn verhaal aan de Ware Tijd.

Volgens hem had hij al drieduizend van de vijftienduizend flessen van 350 milliliter verdeeld onder de mensen, van wie sommigen zelfs de oversteek hadden gedaan vanuit Frans-Guyana. May zegt dat hij was uitgenodigd door de mensen van verschillende dorpen en Albina om het gebied aan te doen met zijn osodresi. Hij is diep teleurgesteld in de dc. "Ik vraag me af welke osodresi is goedgekeurd door Volksgezondheid", werpt hij op.

De burgervader wijst erop dat het 'medicijn' eerst dient te worden gescreend door het ministerie van Volksgezondheid. Nadat het is goedgekeurd kan het eventueel worden verstrekt aan mensen. Hunswijk legt uit dat hij is gebeld door mensen van Albina en Paramaribo dat in zijn bestuursressort een medicijn wordt uitgedeeld tegen het coronavirus.

Hij heeft geconstateerd dat daarbij de richtlijnen van Volksgezondheid niet zijn gevolgd en heeft op grond daarvan ingegrepen. "Wij moeten waken voor de volksgezondheid, want het kan gebeuren dat de mensen straks ziek worden, nadat ze het medicijn hebben ingenomen", verklaart hij zijn handelen.

May zegt dat hij nimmer heeft aangehaald dat het gaat om een osodresi tegen het coronavirus. Hij legt uit dat het 'Super Fever Medicine' gebruikt kan worden tegen onder meer longaandoeningen, koorts en virussen. De dc zegt dat koorts ook één van ziekteverschijnselen is van Covid-19. Hij benadrukt niets te hebben tegen osodresi. Mocht May goedkeuring krijgen van Volksgezondheid, kan de burgervader hem niet beletten om het medicijn aan mensen te geven.

Bij de burgervader kon het er niet in dat May de gelegenheid heeft aangegrepen om racistische en politieke uitlatingen te doen. May wijst erop dat hij naar bijna alle districten is geweest om zijn medicijn te verdelen. Landelijk zou het gaan om 420.000 flessen, die hij zegt te hebben verstrekt. May zegt dat hij eerder daartoe nooit is gehinderd door autoriteiten. Hij heeft zelf een winkel in district Wanica, waar hij medicijnen verkoopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina