Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • INGEZONDEN: 50 miljoen stappen voor epilepsie

INGEZONDEN: 50 miljoen stappen voor epilepsie

08/02/2021 15:34

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  

Sinds 2015 wordt de Internationale Epilepsiedag gevierd. Dit jaar valt de dag op 8 februari. Hiermee wil men wereldwijd aandacht schenken aan deze chronische hersenaandoening.

Ook is er een activiteit gelanceerd waarbij het aantal stappen tijdens wandelen of rennen geteld en toegevoegd moet worden op een website. Eén stap voor elke persoon met epilepsie. Ondanks de Covid-19-situatie is informatieverstrekking noodzakelijk.

 

Epilepsie uit zich in aanvallen

Epilepsie is de meest voorkomende chronische hersenaandoening. Het ontstaat door een 'kortsluiting' in de hersenen. Hierbij is er sprake van plotselinge, tijdelijke en ongecontroleerde verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Dat kan seconden tot enkele minuten duren.

Oorzaken hiervan zijn onder meer hersenbeschadiging (zuurstofgebrek, trauma aan het hoofd, een beroerte, infectieziekten). Ook afwijkingen, hetzij aangeboren of die in een later stadium tevoorschijn komen. Sinds 2017 is er ook een andere classificatie van aanvalstype en type epilepsie.

We praten bij aanvallen over een focaal begin (in een bepaald gebied van de hersenen), een gegeneraliseerd begin (in alle hersendelen) en aanvallen die door onbekende reden starten.

Het type dat het meest blijft hangen bij het publiek is de tonisch-clonische aanval. Hierbij is de persoon niet bij bewustzijn. Er treedt eerst stijfheid (tonisch) op in de spieren en daarna gaat die fase over in schokken (clonisch). Het kan omstanders angstig maken. In de volksmond noemt men epilepsie nog vallende ziekte. Echter valt men echt niet bij elke vorm van epilepsie, dus gebruik deze term liever niet.

 

Epilepsie en behandeling

Na verwijzing door de huisarts komt men bij de neuroloog terecht. Het vraaggesprek is heel belangrijk, maar indien de persoon die daar komt een kind is of zaken niet kan verwoorden, dan zullen anderen dat moeten doen. Het maken van video's is een goed hulpmiddel voor de specialist om te weten wat voor aanvallen er zijn geweest. Er zal meestal ook een EEG gemaakt worden (hersenfilm). Om een aanval op te wekken op de poli zal men flikkerlicht gebruiken. Of die persoon zal hijgend moeten ademen (hyperventileren). Niet altijd zal er tijdens deze test ook een aanval optreden. Belangrijk is te weten dat één aanval gehad hebben nog niet betekent dat u epilepsie hebt. Men houdt aan dat er minstens twee niet uitgelokte aanvallen moeten zijn geweest.

In Suriname zal meestal medicatie verstrekt worden om de aanvallen te verminderen of te stoppen. Heb geduld want het kan soms lang duren voordat iemand goed op de medicatie reageert. Voor sommige epileptici schijnt het ketogeen dieet (weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en veel vetten) goed aan te slaan.

 

Misverstanden

Er zijn nog altijd mensen die denken dat iemand met epilepsie gestoord is! Anderen denken dat het door een 'wisi' is gekomen. Besmettelijk is het zekerniet, het wordt echt niet door het coronavirus veroorzaakt.

Wat ook nog vaak gedaan wordt, is het zetten van een voorwerp in de mond bij de tonisch-clonische aanval. Mensen, dat is verboden. Geen lepel, potlood, slipper of wat dan ook zetten. Het is gevaarlijk en kan voor ernstige beschadiging aan gebit en mond zorgen.

 

Epilepsie is meer dan aanvallen

Als iemand regelmatig aanvallen krijgt of diverse typen door het jaar heen, dan is dat heel vervelend. 'Het verstoort mijn leven' of 'Ik kan zoveel niet meer doen vanwege….' Dat is de minder prettige kant maar bij elke aandoening hebben we dat in zekere mate.

Het is daarom belangrijk om u goed te laten informeren hoe het verloop van uw type epilepsie kan zijn. Praat daarover met uw huisarts of specialist. Lotgenoten contact kan ook helpen. Bekijk de Facebookpagina van de Epilepsievereniging Suriname. Hou ook een vriendenkring erop na of fris oude contacten weer op!

Ziet alles er somber uit? Geniet van uw tuin, zet bloemen in uw huis! Er is zoveel dat nog gedaan kan worden zoals een hobby oppakken, hoe klein ook. Doe dingen in uw eigen tempo en ritme. Zo kunnen we stap voor stap weer de positieve kant van ons leven zien. Gaat het een keertje weer mis, geen nood. Schaam u niet om psychologische begeleiding te zoeken. Voor uw geestelijke en lichamelijke gezondheid is lichaamsbeweging goed. Wandel met een mati!

Voeg uw stappen toe tot 8 februari op www.50millionsteps.org om '50 miljoen stappen voor epilepsie' te ondersteunen!

Epilepsievereniging Suriname

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina