Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dyeme Dey' zodat gemeenschap zichzelf spiegel voorhoudt

'Dyeme Dey' zodat gemeenschap zichzelf spiegel voorhoudt

08/02/2021 17:24 - Amanda Palis

'Dyeme Dey' zodat gemeenschap zichzelf spiegel voorhoudt

 

PARAMARIBO - Sociologiestudenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname willen de gemeenschap met een dag van reflectie wakker schudden. Dit doen zij door 10 februari uit te roepen tot ‘Gray Day’ of 'Dyeme Dey'; een dag van verzuchting.

"Als student van de richting sociologie leer je de samenleving ook zien via een sociologisch perspectief. Er zijn dan zaken die opvallen en niet thuis horen in onze samenleving", zegt Shereen Amritpersad tegen de Ware Tijd. Zij is één van initiatiefnemers.

Studiegenoot Zuvina Soidjojo: "We vonden het belangrijk omdat moord, seksueel molest, inbraak, pesten en nog veel andere ergere misstanden die niet als normaal beschouwd moeten worden, voorkomen in onze samenleving. We willen graag dat de samenleving zichzelf een spiegel voorhoudt en nadenkt over wat men zelf anders kan doen. Elke burger is verantwoordelijk voor de opbouw of ondergang van een land. Met deze Dyeme Dey willen we solidariteit tonen naar de slachtoffers toe", zegt Soidjojo.

Het is de bedoeling dat mensen op 10 februari de kleuren grijs en rood combineren, in welke vorm en waarmee dan ook. "Het mag zijn een trui of hoofdbandje, er een foto van maken en posten op hun socialemediaplatform." Op die manier moet een beweging op gang komen.

Orpheo Roberts, een andere student, is gemotiveerd om het initiatief te ondersteunen, teneinde het vermaak om andermans leed aan de kaak te stellen. Hij stelt dat leedvermaak zich meestal uit op een niet nette of begriploze manier en dat mensen op die manier ernstige zaken van zich afschuiven, zoals de vele meme's op sociale media.

Hij vindt dat met zulke handelingen de samenleving gevoelloos wordt gemaakt. "Wij als samenleving dienen te leven met wederzijds respect, onderlinge afhankelijkheid, samenwerking en oog voor en naar elkaar dwars door alle conflicten en verschillen." Soidjojo vult aan: "Dat deze misstanden als gewoon of normaal worden gezien kan liggen aan het feit dat mensen vaak denken dat zoiets hen niet zal overkomen, totdat het met hen gebeurt."

Voor Amritpersad is het belangrijk dat de gemeenschap zich afvraagt hoe dit soort situaties in het vervolg kunnen worden voorkomen. "Hoe kan ik voorkomen dat ik overga tot zo een daad en andere zo iets aandoe. Het belangrijkste dat we kunnen doen is mee te doen met de Dyeme Dey-gedachte dat er andere manieren zijn om met je emoties om te gaan. Daar begint zelfreflectie", zegt Amritpersad.

De drie studenten staan op het punt om af te studeren en hopen dat hun initiatief zal blijven hangen in de samenleving. Roberts voelt zich als aankomende socioloog vooral geroepen om te helpen de samenleving verder te ontwikkelen. "Dit past zeker bij onze studierichting e, los van het feit dat sociologie het gedrag van mensen en de intermenselijke verhoudingen bestudeert. Het is onze taak te helpen en bij te dragen aan de ontwikkeling van onze samenleving."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina