Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Alakondre, wi tru fesi' meer dan gewoon een expo

'Alakondre, wi tru fesi' meer dan gewoon een expo

07/02/2021 16:04 - Van onze redactie

In de Readytex Art Gallery loopt tot en met 27 februari de expo 'Alakondre Wi Tru Fesi' gehouden

In de Readytex Art Gallery loopt tot en met 27 februari de expo 'Alakondre Wi Tru Fesi' gehouden Foto: Readytex Art Gallery  

PARAMARIBO - “Nieuw en inspirerend.” Zo noemt Readytex Art Gallery de expo ‘Alakondre, wi tru fesi’, die vrijdag werd geopend. Het betreft een Manifesto-groepstentoonstelling, die wordt beschreven als een “welkome afleiding in deze uitdagende tijden”.

Alakondre, wi tru fesi' is het resultaat van jarenlange soul searching- en brainstormsessies tussen de partnerkunstenaars en theatermaker Alida Neslo met als doel een gezamenlijk Art Manifesto te creëren gebaseerd op het Alakondreconcept. "Een concept dat een weerspiegeling is van de manier waarop de kunstenaars kijken naar de unieke samenstelling en manier van leven in onze samenleving."

Het traject van conversaties tussen de kunstenaars en Alida Neslo startte in 2018. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk te komen tot een "duidelijk, eenduidig, maar vooral een eigen standpunt of uitgangspunt, dat in de toekomst als basis kan dienen bij het presenteren van Surinaamse kunst op verschillende wereldpodia".

Dat vereist volgens Readytex Art Gallery van de betrokkenen dat zij dieper nadenken over wat Surinaamse kunst en kunstenaars onderscheidt van de rest. "Over waar onze kracht in zit en wat wij willen uitbeelden. Dat het antwoord veel te maken heeft met het unieke Surinaamse Alakondreconcept, is duidelijk. Maar hoe definieer je Alakondre voor jezelf en voor de buitenwereld? En hoe leeft en beleeft elke kunstenaar zelf de Alakondregedachte?"

In diepgravende discussies geleid door Alida Neslo, in groepsverband en éénop-één met iedere kunstenaar, is daar tijdens het proces steeds meer duidelijkheid ingekomen. Echter, vanwege de coronapandemie is het momentum van de gesprekken enigszins verstoord geraakt. "Maar de eerste fase, die vooral één was van zelfreflectie, heeft al het één en ander losgemaakt en ook de eerste aanzet voor het Art Manifesto teweeggebracht. En na enkele vervolggesprekken begin dit jaar, werd besloten het resultaat van deze eerste fase in beeld vast te leggen en te presenteren in de expositie."

Elke kunstenaar zal de persoonlijke belevenis of interpretatie van het Alakondreconcept weergeven in het kunststuk, waarmee wordt geëxposeerd. De werken zullen iets meer van de eigen 'ik' van de artiesten verbeelden, een soort egodocument. "Het resultaat is zeer divers en varieert van diep analytische en kritische zelfportretten, tot kunstwerken die een ideaalbeeld of een meer symbolische of abstracte interpretatie weergeven", aldus Readytex Art Gallery.

Aangedikt wordt dat "onze kracht in onze diversiteit" zit. "En in het eerste concept van ons Art Manifesto staat dan ook: "We vieren de vrijheid van diversiteit, identiteit, affiniteit ... alle drie tegelijk." De expo duurt tot en met 27 februari.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina