Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Prioriteiten stellen

COMMENTAAR: Prioriteiten stellen

06/02/2021 12:00

COMMENTAAR: Prioriteiten stellen

 

WAT ZAL ER gebeuren met de patiënten die Covid-19 hebben wanneer de bussen, die het verplegend personeel transporteren, uitvallen? En wat zal er gebeuren wanneer de verplegers, die zorgen voor deze patiënten, geen geld krijgen? Wanneer we zien hoeveel geld en moeite gepaard gaat met het beheersen van de Covid-19-pandemie is de vraag hoe het in hemelsnaam kan dat de meest essentiële voorzieningen als laatste worden betaald en soms zelfs helemaal niet.

De bushouders die zijn ingesprongen toen de vorige president een beroep op hun deed via de oud-NVB- directeur voelen zich terecht miskend. Ze hebben vanaf maart gereden om te zorgen dat verplegend personeel ondanks dat er geen openbaar vervoer was toch aan het werk kon komen. In het heetst van de 'strijd' hebben ze zich niet bekommerd om materiële zaken, eensgezind zijn ze ingesprongen voor de gezondheidszorg. Maandenlang hebben ze hun diensten verleend aan de overheid alleen om nu eigenlijk tot vrijdagmorgen te worden genegeerd.

En wanneer na herhaaldelijk vragen maar geen aandacht is voor hun hulpgeroep dan hebben ze geen keus dan te weigeren nog te rijden. De bushouders zijn niet alleen in hun roep om te behoren tot één van de prioriteiten. Zo hebben de verpleegkundigen, dus zij die echt dichtbij het vuur staan, niet zelden heel lang moeten wachten op hun salaris. Eigenlijk krijgen veel van hen zelfs als laatst hun salaris. Ook de SRD 750 Covid-19-toelage die ze kregen kwam voor veel van hen heel laat.

Armand Achaibersing, de minister van Financiën en Planning, is één van boeken en procedures, wat een verademing is na zijn voorganger Gillmore Hoefdraad. Maar we moeten niet overslaan naar het andere uiterste en het kind daardoor met het badwater weggooien. Zeker voor geleverde diensten die met Covid-19 te maken hebben, moet na een rechtmatigheidstoetst worden betaald. Overigens, de voorzichtigheid van de minister is te begrijpen. Er is voor SRD 249,7 miljoen onrechtmatig besteed uit het Covid-19-noodfonds. Dus het is wel van belang de vinger aan de pols te houden. Maar toch zullen er prioriteiten moeten worden gesteld om te zorgen dat de belangrijkste zorg door kan gaan.

Suriname zit in een moeilijke situatie. Een onoverzichtelijk financieel beleid dat gevoerd is in de afgelopen tien jaar doet het land nu de das om. Elk besluit dat wordt genomen, moet op een weegschaal worden gewogen en er is mogelijk een bepaald wantrouwen wanneer zaken door de vorige regering zijn geregeld. Maar door te voorzichtig te zijn kunnen er brokken worden gemaakt waarvoor de prijs veel en veel hoger zal zijn dan 'slechts' financiële onrechtmatigheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina