Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Transport frontliniepersoneel in geding

Transport frontliniepersoneel in geding

05/02/2021 17:17 - Euritha Tjan A Way

De regering en de NVB moeten over de brug komen anders gaan de vervoerders van frontliniemedewerkers in actie. (Foto ter illustratie)

De regering en de NVB moeten over de brug komen anders gaan de vervoerders van frontliniemedewerkers in actie. (Foto ter illustratie)  

PARAMARIBO - Indien de 24 bushouders die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van zorgpersoneel vandaag hun achterstallige betalingen niet ontvangen, is het vervoer van deze frontliniemedewerkers niet gegarandeerd tijdens het lockdownweekend. Dat bevestigen zowel Jerrel Banai als Sergio Rozenhout in gesprek met de Ware Tijd. De twee geven leiding aan de belangenorganisatie die woensdag is opgericht ter behartiging van de belangen van deze vervoerders.

De bushouders transporteren verpleegsters, ziekenverzorgers en ander personeel van alle ziekenhuizen en bejaardentehuizen wanneer het openbaar vervoer niet rijdt vanwege de lockdown. Ook in de periode toen het openbaar vervoer niet mocht rijden, werden ze ingezet. Zij rijden in Paramaribo, Commewijne, Wanica, Para en Saramacca.

"Leden zijn we het eens?" klinkt het in de garage aan de Calcuttastraat, waar woensdag de belangenorganisatie werd opgericht. Er wordt instemmend geknikt. De leden zijn misnoegd over het feit dat ze in goed vertrouwen begonnen te rijden voor de president en nu niet kunnen beschikken over hun tegoeden. "We hadden geen tijd om afspraken te maken, we werden gebeld en moesten direct rijden want het zorgpersoneel moest aan het werk. We hadden eerst dus geen goede afspraken gemaakt. De kilometers die we hadden gereden correspondeerden daarna niet met de aantallen die het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) had opgetekend."

De bushouders die zichzelf Covid-transporteurs noemen, moesten daarna hun kilometerstanden weer noteren en er werd een tarief van SRD 4,75 per kilometer met hen afgesproken. "De nieuwe kilometerstanden hebben we al ingeleverd, maar van dat geld hebben we slechts 15 procent gehad tot nu toe. En we kunnen het niet meer opbrengen om zonder betaling te blijven rijden. We moeten onze bussen ook onderhouden, onze gezinnen verzorgen en onze chauffeurs betalen", legt Banai de situatie uit.

Rozenhout meldt dat de 24 Covid-19-transporteurs voorheen ook vrij benzine mochten tanken. "Van maart tot oktober mochten we vrij tanken. Nu moeten we het doen met 175 liter per week. Maar dat is niet voldoende. We willen meer benzine hebben, want ze betalen ons niet en we moeten ook nog bijtanken om het werk van de staat te doen. Bovendien krijgen we geen korting op de benzine, het wordt verrekend wanneer we de betaling van de overheid krijgen, dus waarom worden we gekort?" vraagt Rozenhout retorisch.

NVB-directeur Fariyal Renfurm zegt tegen de Ware Tijd  niet te weten dat er nu een beperking is op het tanken voor deze bushouders. "Ze hebben voor de periode maart tot juni ontvangen en moeten nog ontvangen van juli tot oktober en daarna de periode december tot nu toe. Het duurt inderdaad lang, maar het zal uit het Covid-19-fonds moeten komen dus het komt wel. Het duurt alleen wat langer. Ze moeten wat geduld hebben."

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt tegen de Ware Tijd met zijn collega van Transport, Communicatie en Toerisme Albert Jubithana te hebben gesproken hierover. "We gaan morgen werken aan een oplossing", verzekert hij. De organisatie geeft aan al eerder geweest te zijn naar het kabinet van de vicepresident en op 22 januari nog bij het secretariaat van de minister van Financiën en Planning. "We zouden gebeld worden, maar tot heden (woensdag, … red.) hebben we niets vernomen", klinkt het weifelend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina