Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Grote prijzige blunder

COMMENTAAR: Grote prijzige blunder

03/02/2021 12:00

COMMENTAAR: Grote prijzige blunder

 

BAGGEREN OF NIET baggeren? Dat lijkt nu de grote vraag te zijn. Werd de discussie voorheen vooral gevoerd over welk bedrijf zou moeten baggeren, nu is de vraag moet er überhaupt worden gebaggerd? Er lijkt heel veel onduidelijkheid te zijn rondom het baggerproject dat eerst zou worden uitgevoerd door China Harbour Engineering Company. De vorige regering was met dit Chinese bedrijf in zee gegaan voor het uitvoeren van het project.

Echter, toen het kabinet-Santokhi/Brunswijk aantrad bleek er een opgelopen boeteschuld en het uitblijven van de betalingen kostte de staat per dag zeventigduizend US dollar. Dit terwijl het werk ook niet werd voortgezet. Dat bleek voor de huidige regering geen werkbare situatie. Daarom is er een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart waarbij de minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed en VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien van mening verschillen over de technische aspecten, onder meer over hoe diep er moet worden gebaggerd.

Die discussie zou volgens grondlegger van dit project Deryck Ferrier geen enkele zin hebben omdat het effect van het baggeren maar voor korte tijd een diepere Surinamerivier zou opleveren. Schepen die naar Suriname komen schijnen volgens Ferrier geen enkele moeite te hebben met de bestaande diepgang. Dit zou pas een issue gaan worden als Suriname van plan was de off-shore gevonden olie in eigen land te raffineren, maar dan zouden er veel meer faciliteiten moeten worden gebouwd, die nu niet zijn gepland.

Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe corruptie en ondoordacht handelen zonder een haalbaarheidsstudie een land handen vol geld kunnen kosten. Het volk is door de vorige regering voorgelogen waarbij werd beloofd dat levensmiddelen goedkoper zouden worden, omdat de grote containerschepen het land nu mijden en Suriname het nu moet doen met de kleine schepen die minder kunnen vervoeren en relatief duurder zijn.

Wat een opvoering was het van de vorige regering om het volk te beloven dat het land vanwege olie- en gasvoorkomens een diepere haven nodig zou hebben, terwijl China Harbour Engineering Company niet eens de diepte zou bereiken die daarvoor nodig was. Te bedenken dat dit slechts één project is waar de vraag kan worden gesteld hoeveel gebrek aan kader en integrale plannen ons heeft gekost.

Het is duidelijk dat ook de instituten en wetgeving moeten worden versterkt en aangepast. Zo zouden zulke projecten niet meer worden goedgekeurd zonder een duidelijke studie over wat wordt beoogd en een integraal plan om het beoogde te bereiken. Dan zou niemand kunnen roepen oliesector, want dan was duidelijk waaraan de diepgang daarvoor moet voldoen. Wat een prijzige blunder is dit!

Het huidige parlement en de regering zijn gewaarschuwd om niet te vervallen in dezelfde fouten van de vorige regering. Immers, wie niet leert uit het verleden zal gedoemd zijn tot het herhalen van dezelfde fouten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina