Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Van huis uit werken gaat ministers goed af

Van huis uit werken gaat ministers goed af

27/01/2021 18:00 - Arjen Stikvoort

Omdat ministers mogelijk besmet kunnen zijn met Covid-19 doordat ze contact hebben gehad met de positief geteste president moesten zij van huis uit werken.

Omdat ministers mogelijk besmet kunnen zijn met Covid-19 doordat ze contact hebben gehad met de positief geteste president moesten zij van huis uit werken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Nadat zondag president Chandrikapersad Santokhi positief was getest op Covid-19 werd direct het proces van contact tracing ingezet. Mensen, dus ook ministers met wie hij in contact was geweest, moesten in thuisisolatie. Zij werken sinds maandag van huis uit.

"We weten dat het belangrijk is dat als je in de nabijheid bent geweest van een besmet persoon, in dit geval de president, je dan op advies van het medisch team van huis uit moet werken," zegt minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Het swabben en de op te volgen instructies verlopen via een bepaalde protocollijst. Vandaag worden in elk geval hij en zijn collega's van Transport, Communicatie & Toerisme, Albert Jubithana en Marie Levens van Onderwijs en Cultuur getest. "We proberen als collega's zo goed mogelijk door de Covid-19 periode heen te komen en elkaar, daarin te begeleiden. Wij moeten als team het voorbeeld geven. Dat gaat goed" , aldus Ramadhin.

 

Moeilijk achterhalen

Minister Ramadhin noemt contact tracing belangrijk tegen de verspreiding van het virus. Maar het blijft moeilijk de bron te achterhalen. "Ongeveer 65 procent van de mensen die besmet geraakt is, weet niet van wie of waar hij besmet is geraakt." De bewindsman is niet bang voor het coronavirus, maar is wel uiterst voorzichtig en blijft alert. "Je kunt voorzichtig zijn en toch besmet raken. Net als in het verkeer kun je nog zo goed opletten, maar toch van achteren worden aangereden."

Thuiswerken vindt hij geen probleem. De faciliteiten zijn er om zich compleet af te zonderen van zijn gezin. Het werk gaat gewoon door. "De directie van het ministerie is ingelicht en pakt de acute zaken op. Als het dringend is, komt ik in op afstand." De afspraken gaan via virtuele vergaderingen. Ramadhin vreest niet voor de uitslag van zijn swabtest. "Ik heb nog geen klachten. Ik blijf alert. Het resultaat wachten we af."

Minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi wil geen interview afstaan. Hij laat via de app aan de krant weten dat hij van huis uit in alle rust kan doorwerken.

 

Strakke zoomplanning

Minister Levens kan lekker doorwerken thuis. "Het is intensiever dan op kantoor, omdat de zoomsessies al 's morgens vroeg beginnen en strak achter elkaar gepland zijn. Het werk staat gelukkig niet stil", zegt ze. Vergaderingen met de collega's, over de Covid-19 situatie, met de onderraad, maar ook voor het opstarten van het Onderwijs gaan de onlinesessies met de schoolhoofden en leerkrachten thuis ongehinderd door. "Want de kinderen zitten te wachten om ook weer naar school te gaan." Levens heeft geen kleine kinderen meer thuis en ook de huishoudelijke taken nodigen haar niet uit. "Het is heel rustig. Ik kan in mijn werkkamer ongestoord doorwerken. Maar toch is elkaar zien op kantoor fijner."

Bang is de bewindsvrouw niet om Covid-19 te krijgen. Maar ze is wel uiterst voorzichtig. "Ik heb geen zin om die ervaring op te doen. Ik heb al teveel met mensen gesproken die het hebben gehad. Ik denk niet dat ik dat op deze leeftijd wil ervaren." Ze voelt zich gezond en verwacht dan ook een negatief resultaat van de Covid-19 test.

 

Leren leven met Covid

"Look at the bright side of life", zegt minister Jubithana. Covid-19 moet volgens hem ook van de positieve kant worden gezien: sociaal en zakelijk. "Maak je omgeving daar ook van bewust." De bewindsman vindt het thuiswerken best prettig. "Dan maak je weer eens mee wat er elke dag thuis gebeurt. Ik hou van lekker eten. De geuren die je thuis ruikt zijn dan heerlijk." Hij heeft zijn omgeving zodanig ingericht om rustig zijn werk van huis uit te kunnen doen. "De kinderen zijn groot. Het is rustig."

Thuiswerken is de bewindsman niet onbekend. "Vanwege de corona is dat een situatie waarin ik heb leren leven." Sommige vergaderingen gaan via zoom, maar voor bepaalde gesprekken is het persoonlijk contact wel belangrijk beaamt Jubithana. Hij lijkt een en al optimistisch te zijn, maar hij is ook accuraat met voorzorg. "Ik voel me prettig en ben niet bang om Covid-19 te krijgen." Ik ontsmet na elke vergadering." Maar 100 procent zekerheid krijg je volgens Jubithana niet. "Je moet in een goede fysieke gezondheid zijn en met Covid-19 leren leven."

 

Lange dagen

Er is vlot overgeschakeld naar het online werken, zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. De gewenste persoonlijke afspraken op kantoor met gezagdragers of ondernemers zijn afgezegd.

Walden maakt thuis lange dagen. "Mijn eerste Zoomvergadering begon maandagmorgen om acht uur en de laatste was om elf uur 's avonds afgelopen." Tussendoor is er een uurtje rust. "Ik kan me goed concentreren thuis." De bewindsvrouw heeft geen kinderen die haar bezighouden.

Het werken op het ministerie vindt zij wel fijner. "Ik kan daar efficiënter werken, omdat ik veel hulp krijg van het secretariaat." De bewindsvrouw heeft geen gezondheidsklachten. Ze wacht op advies van Volksgezondheid om zich te laten swabben. "Ik ben niet bang voor Covid-19, maar wel voorzichtig."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina