Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Praten over suïcide moet stilte doorbreken

Praten over suïcide moet stilte doorbreken

27/01/2021 16:04 - Amanda Palis

Praten over suïcide moet stilte doorbreken

Foto: welcome2thebronx.com  

PARAMARIBO - De stilte die vaak ervaren wordt rondom zelfdoding moet worden doorbroken. Mental Health Suriname (MHS) wil hieraan bijdragen en organiseert daarom op 11 februari een webinar. Kailey Illes, één van de oprichters van MHS, vindt het belangrijk om hierover te blijven praten. “En niet pas wanneer er zich een geval voordoet. Zo kunnen wij de stilte doorbreken.”

De digitale bijeenkomst zal worden geleid door twee klinisch psychologen. Illes hoopt dat tijdens deze sessie mensen handvatten krijgen om symptomen van zelfdoding bij zichzelf en anderen te herkennen, hoe ze ermee moeten omgaan en hoe zelfdoding van een andere kan worden verwerkt.

De Covid-19-pandemie heeft wereldwijd veel impact gehad op de geestelijke gezondheid van de mens. Suriname vormt daarop geen uitzondering. Doordat mensen verplicht zijn thuis te zitten, raken ze geconfronteerd met situaties die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid. "In normale omstandigheden druk je dit weg door sociale bezoeken aan familie en vrienden of door werk, maar als die mogelijkheden komen weg te vallen zit je echt met de mentale zaken die je eerder hebt vermeden", verklaart Illes.

Ze wijst ook op de economische gevolgen die Covid-19 met zich meebrengt. "Mensen maken zich druk of zij hun baan behouden en hoe ze zullen ove\rleven. Dit alles kan van invloed zijn op de mentale gezondheid van iemand. Tijdens de pandemie is dat nog meer benadrukt." Wat ze wel heeft gemerkt is dat door de pandemie de communicatie rondom geestelijke gezondheid is vergroot. "Verschillende organisaties, zoals Stichting Lobi, hebben meer tips gegeven en vaardigheden aangeleerd aan de samenleving."

Eén van de projecten die MHS heeft gelanceerd is 'Tak' nanga mi', waarbij psychologen en bekende Surinamers praten over mentale gezondheid. Hiermee hoopt Illes het sein te geven dat het oké is om over dit thema te praten. "Want er is inderdaad nog een stigma. En als je in een kleine samenleving woont als Suriname is het misschien zelfs nog erger, want snel kent iemand je verhaal."

Tijdens de webinar kunnen ook vragen worden gesteld. Dat kan trouwens nu al. Hoe zeer het onderwerp leeft blijkt uit vragen die mensen die willen deelnemen hebben gesteld bij de registratie, zoals hoe op de werkvloer om te gaan met problemen rond geestelijke gezondheid. Zaken of vragen waaraan de organisatie zelf niet aan had gedacht, zegt Illes.

Ze wijst ook op het belang van begeleiding van grote groepen in de samenleving. "Dat is nog steeds één van de grote zorgpunten voor zorgverleners in de geestelijke gezondheid. We hopen dit jaar een project te starten hoe dit thema voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt. Dat het nog niet tot zijn recht komt is onder meer te wijten aan de niet voldoende dekking door zorgverzekeraars. Zelf moeten betalen is vaak een drempel voor velen en dat bemoeilijkt de begeleiding of maakt die zelfs ontoegankelijk."

Praten over zelfdoding? Ga naar uw huisarts of bel* PCS 477190 of de crisishulplijn 114. *Van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 15:00 uur

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina