Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inbraak in leerkrachtenwoningen binnenland 'door minderjarigen'

Inbraak in leerkrachtenwoningen binnenland 'door minderjarigen'

27/01/2021 09:53 - Merredith Bruce

Inbraak in leerkrachtenwoningen binnenland 'door minderjarigen'

 

PARAMARIBO - In zeker één week tijd is in drie onderwijzerswoningen in het dorp Godo, district Sipaliwini ingebroken. Eén van de leerkrachten, Sarayda Adjako, heeft aangifte gedaan bij de politie. Er zijn uit haar woning levensmiddelen weggenomen.

Ze zegt tegen de Ware Tijd dat ze in de stad was toen de inbraak plaatsvond. "Toen ik terugging, zag ik dat de ramen kapot waren geslagen. Zonnepanelen en andere spullen zijn vernield. Wat ze niet mee konden nemen hebben ze vernietigd." De leerkracht zegt van de politie te hebben vernomen dat minderjarige kinderen, waarschijnlijk van het dorp zelf, hierachter zitten. Die zijn naar verluidt al achterhaald.

De inbrekers hebben geslapen op de bedden van de leerkrachten en hebben gebruikgemaakt van hun gasfornuizen om te koken, zegt iemand anders uit het gebied. Het is volgens Adjako niet de eerste keer dat er wordt ingebroken in onderwijzerswoningen. Bij haar is dat wel voor het eerst.

Parlementariër Edgar Sampie hiermee geconfronteerd merkt op dat er stelselmatig inbraken worden gepleegd in onderwijzerswoningen in het binnenland. "Zeker de laatste drie jaar hoor ik vaker van deze gevallen. Ook in andere dorpen gebeurt dat." Het is volgens hem "de hoogste tijd" dat de overheid veiligheidsmaatregelen treft. "Dit is niet prettig. Het zijn ambtenaren dus je dient als overheid te zorgen voor hun veiligheid. Als ze hun plek tijdelijk verlaten, moeten ze het gevoel hebben dat hun bezittingen veilig zijn."

De politicus zegt dat het grootste deel van de huizen niet is beveiligd, waardoor het risico op inbraak groter is. Hij heeft dit probleem onder de aandacht gebracht van de vaste parlementaire commissie Onderwijs die het zal doorgeleiden naar het ministerie. Sampie heeft de slachtoffers geadviseerd om allen aangifte te doen. "Dit kan zo niet langer doorgaan. Als het ouders zijn die de kinderen sturen om te stelen, moeten ook zij aansprakelijk gesteld worden", meent hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina