Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Controle belangrijk in toekomstig reorganisatieplan SBB

Controle belangrijk in toekomstig reorganisatieplan SBB

27/01/2021 22:11 - Merredith Bruce

Stanley Betterson (rechts midden) moest amper enkele dagen na zijn aanstelling als directeur op audiëntie bij de president.

Stanley Betterson (rechts midden) moest amper enkele dagen na zijn aanstelling als directeur op audiëntie bij de president. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Een belangrijk punt in het reorganisatieplan van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) wordt het aanscherpen van controlemaatregelen, zodat de saat meer inkomsten krijgt uit de houtsector. Dit zegt directeur Stanley Betterson tegen de Ware Tijd.

President Chandrikapersad Santokhi zei op 7 januari tijdens een instructiebijeenkomst met de raad van commissarissen en de directie van de stichting, dat de Staat op jaarbasis 130 miljoen US dollars aan inkomsten misloopt door onjuiste registratie van exporthout. Hij gaf als opdracht mee dat er binnen een maand een reorganisatieplan wordt opgesteld, om het bedrijf gezond te maken. Inkomsten uit de houtsector moeten terugvloeien naar de samenleving.

Als onderdeel van de verscherpte controle is eerder deze maand de Vliegende Brigade ingesteld. Dit is een samenwerking tussen onder andere SBB, politie en douane. Deze twee laatste zijn ook betrokken bij de controle van en het toezicht op houtexport. Betterson vertelt dat SBB extra controlemechanismen heeft ingesteld met verrassingselementen, om potentiële wetsovertreders af te schrikken. Een nog in te stellen Bosautoriteit, door samenvoeging van SBB en Natuurbeheer, moet ook onderdeel worden van de verscherpte controle. De SBB-directeur vertelt dat er in het verleden al stappen hiertoe zijn genomen. "Het was in feite sinds de start van SBB de bedoeling om dit te hebben. SBB was slechts een tussenstop, maar we gaan er vanuit dat het instellen (van de Bosautoriteit…red.) deze keer wel zal lukken."

De verscherping van de controle houdt ook in dat tegen personeel dat meewerkt aan illegale praktijken, zoals het aannemen van tyuku streng zal worden opgetreden. Betterson: "Er zijn vermoedens dat dat gebeurt, ik ga dat niet onder stoelen of banken steken. Harde bewijzen zijn er niet, maar wel indicaties, want we voeren ook prikacties uit." Hij stelt dat SBB een professionele organisatie is, maar het zijn mensen die er werken en mensen maken fouten. De directeur houdt er ook rekening mee dat zaken "moedwillig" worden nagelaten waardoor de staat inkomsten misloopt. Echter, zijn visie is ook om mensen de mogelijkheid te geven een ander carrièrepad te kiezen.

Aan de president is meer tijd gevraagd voor het opstellen van een reorganisatieplan. "Een strategisch plan opstellen is niet iets van een maand. Er zullen daarin zaken opgenomen worden die we samen met de overheid en de sector moeten uitvoeren, dus je zal ook hen erbij moeten betrekken." Het streven is om het plan op 26 februari gereed te hebben om te presenteren aan de president en zijn staf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina