Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Suriname heeft mij geleerd om te verbinden'

'Suriname heeft mij geleerd om te verbinden'

26/01/2021 18:00 - Amanda Palis

Vertrekkend ambassadeur van Brazilië, Laudemar Aguiar, toont één van de kunstwerken die zeker een plek krijgt in zijn nieuwe ambtswoning in Teheran, Iran. Vooral de etnische en culturele diversiteit van Suriname neemt hij als mooiste herinnering mee.

Vertrekkend ambassadeur van Brazilië, Laudemar Aguiar, toont één van de kunstwerken die zeker een plek krijgt in zijn nieuwe ambtswoning in Teheran, Iran. Vooral de etnische en culturele diversiteit van Suriname neemt hij als mooiste herinnering mee. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voor Laudemar Aguiar, ambassadeur van Brazilië in Suriname, zit het er bijna op. Na er drie jaar te hebben gewerkt stopt hij per 31 januari ermee, om in de loop van februari naar zijn nieuwe standplaats, de Iraanse hoofdstad Teheran, te vertrekken. Hij heeft 39 jaar ervaring als diplomaat in verschillende landen, maar zijn eerste ambassadeursjaren zijn die in Suriname geweest. Hij geeft zich er rekenschap van dat Suriname en Iran niet alleen geografisch hemelsbreed verschillen, maar ook in veel opzichten, zoals bevolking en cultuur.

Alle schilderijen zijn van de muur gehaald in zijn werkkamer op de ambassade aan de Maratakastraat te Zorg en Hoop. Zoals veel mensen bij verhuizing, heeft ook hij het er druk mee. Veel persoonlijke bezittingen zijn al op weg naar Teheran. "Het zal zeker anders zijn dan Suriname. Die overtuiging heb ik. Ik weet bijvoorbeeld dat ik me zal moeten richten op andere aandachtsgebieden dan ik hier heb gedaan", zegt hij tijdens zijn afscheidsinterview tegen de Ware Tijd. "Ik heb veel gereisd in de wereld van Uruguay en Frankrijk tot Rusland, maar met Suriname zal ik altijd verbonden blijven."

 

Diversiteit en connectie

Hij zegt dat zijn tijd in het land behoort tot de meest gelukkige periode in zijn leven. "Niet omwille van het interview zeg ik dit, maar ik neem echt veel mee van Suriname in mijn hart." Aguiar kwam op 19 november 2017 als ambassadeur naar Suriname, maar dat was niet zijn eerste kennismaking met het land. "Ik was al in 1984 hier op diplomatenbezoek en werd warm ontvangen door de toenmalige ambassadeur. Wat mij vooral is opgevallen en waarop ik bijna jaloers ben is de diversiteit van Suriname. Verschillende culturen en etniciteiten, de wijze waarop de mensen met elkaar wonen en werken. Een echte mix. Waar je ook komt zie je tenminste drie mensen van verschillende etniciteiten op één plek", zegt hij vol bewondering en overtuiging.

Hij stelt Suriname als voorbeeld voor veel landen, ook Brazilië. "Dat is zelf een land waarvan een groot deel van de bevolking van Afrikaanse of gemengde komaf is. Toch zie je hele steden of plekken waar je voornamelijk witte of lichtgekleurde mensen aantreft." Aguiar ziet de diversiteit in cultuur en etniciteit als één van de sterke kenmerken van Suriname en daar maken het land en de inwoners goed gebruik van. "Dit maakt jullie open voor andere landen en jullie tonen veel meer begrip voor buitenlanders. Jullie leren ons om verbinding te maken met verschillende culturen, en dat leert ons van Suriname te houden. Dit zal ik zeker meenemen in mijn diplomatieke carrière", zegt de afzwaaiende ambassadeur.

Zijn liefde voor het land komt ook tot uitdrukking in de kunst. Aguiar is dol op Surinaamse kunst en neemt kunstwerken mee van ongeveer vijftien lokale kunstenaars. "Jullie hebben een rijkdom aan cultuur en kunst en dat wordt zo mooi door hen uitgebeeld ongeacht de achtergronden en etniciteit van de kunstenaars. Dit maakt Suriname een verborgen juweel dat nog ontdekt moet worden door anderen", benadrukt Agiuar.

 

Betrekkingen

Zijn opvolger Raphael Azeredo doet in maart zijn intrede. Hij is gespecialiseerd in duurzame ontwikkelingsprojecten en verwacht wordt dat hij het werk van de nu scheidende collega zal voortzetten. "De betrekkingen tussen Suriname en Brazilië zijn altijd hecht en uniek geweest. Los van het feit dat wij buurlanden zijn hebben wij op verschillende gebieden een hechte samenwerking." Hij noemt onder meer technologie, educatie, defensie en gezondheidszorg. Voor dit laatste benadrukt hij het contact over bestrijding van het coronavirus.

Op 25 november vorig jaar, de dag waarop Suriname 45 jaar onafhankelijk was spraken de daarbij aanwezige vertegenwoordiger van de Braziliaanse regering en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking over meer diepgang in de relatie tussen de twee landen. "Op dit moment zijn er zeker twaalf lopende projecten die ook na mijn vertrek voortgang zullen vinden. Eén daarvan is een workshop in agroforestry in februari. Door de pandemie zijn bepaalde zaken aangehouden, maar we kijken zeker uit naar voortzetting."

 

Ambassadeur van de mensen

Dat Aguiar door velen als 'ambassadeur van de mensen' wordt gezien is niet zomaar. "We hebben slechts voortgezet wat mijn voorgangers hebben gedaan. Maar waar wij zeker meer aan hebben gewerkt is de toegankelijkheid van de ambassade voor zowel de lokale Braziliaanse gemeenschap als andere inwoners."

Ook de informatieverstrekking over Covid-19 naar de gemeenschap in het binnenland en de stad wordt geregeld door de ambassade. "We helpen waar we kunnen. Er zijn zelfs via de Braziliaanse radiostations en sociale media live sessies geweest met artsen en lokale gezondheidsautoriteiten waar de samenleving vragen mocht stellen om onduidelijkheden rondom Covid-19 weg te nemen. Er wordt vooral nadruk gelegd op hoe belangrijkrijk het is om de maatregelen van de Surinaamse overheid na te leven."

De ambassadeur ziet de Braziliaanse gemeenschap als integraal deel van de Surinaamse samenleving, wat ook werd bevestigd door president Chandrikapersad Santokhi. De diplomaat stelt dat op prijs. "Om een beter leven te kunnen opbouwen en echt deel uit te maken van een ander land hebben veel landgenoten gekozen zich hier te vestigen." Aguiar is blij een hechte band met zijn landgenoten hier te hebben opgebouwd. "De ambassade is geen entiteit die los staat van de mensen. Ze is deel van de mensen."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina