Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • AZP parkeert regulier operatieprogramma

AZP parkeert regulier operatieprogramma

26/01/2021 05:54 - Ivan Cairo

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is genoodzaakt om zijn dienstverlening af te schalen, omdat een deel van het medisch en verpleegkundig personeel besmet is met het coronavirus.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is genoodzaakt om zijn dienstverlening af te schalen, omdat een deel van het medisch en verpleegkundig personeel besmet is met het coronavirus. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Zoals werd gevreesd begint de Covid-19-pandemie een grotere tol te eisen van ziekenhuizen. Bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn personeelsleden besmet geraakt met het coronavirus. Dit wordt bevestigd door AZP-directeur Claudia Marica-Redan. “Er zijn inderdaad enkele specialisten Covid-19-positief. Ook operatieassistenten zijn positief getest”, reageert ze op vragen van de Ware Tijd.

Als gevolg van de ontstane situatie in de operatiekamer is het regulier programma uit voorzorg uitgesteld. "De operatiekamer is echt niet gesloten zoals wordt beweerd", aldus de directeur. "Spoed- en noodzakelijke operaties gaan door."

De afgelopen weken heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid herhaaldelijk aangegeven dat door de toenemende besmettingen de druk op de medische sector en de ziekenhuizen alsmaar toeneemt. Indien er geen kentering komt zal de reguliere medische zorg in de instellingen worden afgeschaald om Covid-19-patiënten te kunnen opvangen en behandelen.

"Heel vervelend dat door Covid-19-besmettingen van zorgverleners de dienstverlening in sommige ziekenhuizen moet worden teruggebracht. Dit toont eens te meer aan hoe fragiel ons zorgstelsel is en niet nog verder overbelast kan worden. Als het ziekenhuispersoneel ook besmet raakt en het werk niet meer kan doen, dan zal de zorg op den duur teruggeschroefd moeten worden, met alle nare gevolgen van dien voor patiënten die de zorg dringend nodig hebben", stelt Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ).

De oproep van de autoriteiten om alle Covid-19-maatregelen strikt op te volgen moet beslist niet aan dovemansoren zijn gericht, benadrukt Hindori. Voor zover bekend is vanuit het ministerie van Volksgezondheid nog geen instructie gegeven om de reguliere zorg af te schalen. Hindori: "Maar als de ziekenhuizen overvol raken met Covid-19-patiënten zal dit eraan komen. De patiënten die niet urgent zijn zullen moeten worden gevraagd om thuis te blijven, maar ik weet nu al wat voor ellende dit voor hen zal veroorzaken."

In het RKZ is de situatie met betrekking tot besmettingen van medici en verpleegkundigen nog niet zo nijpend. "In RKZ zijn we gelukkig nog niet geconfronteerd met grote aantallen besmettingen. Dus zowel de Covid-19- als reguliere zorg gaat tot nog toe gewoon door bij ons", zegt de directeur.

In het RKZ zijn nu ongeveer vijftien Covid-19-patiënten opgenomen. Het ziekenhuis is druk bezig om in overleg met het Outbreak Managementteam zijn opvangcapaciteit verder uit te breiden. Er is dringende behoefte aan meer ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten. "Maar het opschalen is niet zo eenvoudig. Je hebt meer superviserende specialisten, artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel nodig. En los van de schaarste aan human resources heb je ook te maken met benodigde technische voorzieningen zoals zuurstof, monitoren enzovoorts. Dus al met al leven we nu in een behoorlijk stressvolle situatie", zegt Hindori. Hij hoopt dat deze niet verder uit de hand loopt en dat de afgekondigde verscherpte maatregelen gauw effect zullen sorteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina