Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wij subsidiёren de staat nu'

'Wij subsidiёren de staat nu'

25/01/2021 14:07 - Jason Pinas

Volgens OBS-ondervoorzitter staan enkele NVB-bussen in de garage omdat chauffeurs niet uitkomen.

Volgens OBS-ondervoorzitter staan enkele NVB-bussen in de garage omdat chauffeurs niet uitkomen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het geduld van transporteurs die zijn aangesloten bij de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) raakt op. Volgens ondervoorzitter Iwan Woon komen zijn leden vooral na de unificatie van de wisselkoers niet meer uit. “De brandstofprijs is vreselijk hoog. We moeten dagelijks bijpassen om te tanken en dan heb je het salaris van de chauffeur en andere kosten nog niet gedekt.” Woon benadrukt tegenover de Ware Tijd dat sommige leden nu al hun bus in de garage houden omdat ze niet meer uitkomen.

De ondervoorzitter is boos dat de subsidie van november tegen het oude tarief is uitbetaald terwijl de nieuwe gewenste tarieven tijdig zijn ingediend bij de directie van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). OBS had gehoopt dat de regering de aangepaste bedragen snel zou goedkeuren zodat de bushouders adem- ruimte zouden krijgen.

Woon: "Als dit zo door gaat zullen we op een gegeven moment het vervoer moeten lamleggen want we hebben dan geen geld meer. Wat nu gebeurt is dat wij bezig zijn de staat te subsidiëren." Hoelang de organisatie zal blijven wachten durft hij niet te zeggen.

Hij zegt ook dat boothouders die van oktober 2019 tot en met maart 2020 hebben gevaren nu nog geld bij de overheid tegoed hebben. Het wekt ook bevreemding dat boothouders van Boven-Suriname nog niet mogen werken, terwijl die van Marowijne sinds november 2020 weer varen. "De mensen die de verpleegsters hebben vervoerd tijdens de lockdown zijn tot juni 2020 betaald en wachten op de rest", legt Woon uit.

Fariyal Renfurm die vrijdag officieel is aangesteld als directeur van het NVB, beaamt dat ze tijdens haar waarneming in de functie met Woon heeft gesproken. Ze kent ook de gevraagde nieuwe tarieven, maar zegt te wachten op op verdere instructies van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. Op zijn beurt is hij afhankelijk van goedkeuring door de raad van ministers.

Hoewel ze de moeilijke situatie waarin de bushouders verkeren begrijpt vraagt Renfurm hen om de bewindsman nog even de tijd te geven. "Het is waar dat ze niet uitkomen. De prijs van benzine is nu heel hoog. Het enige wat ik nu kan doen is vragen om nog een beetje geduld."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina