Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Bewegen

COMMENTAAR: Bewegen

25/01/2021 12:00

COMMENTAAR: Bewegen

 

ÉÉN VAN DE doodsoorzaken bij mensen door Covid-19 is dat in veel gevallen betrokkenen één of meerdere onderliggende aandoeningen hebben, zoals hart- en vaatziekten. In Suriname komen deze ziekten ook veel voor. Veel mensen hebben diabetes en hoge bloeddruk, bewegen niet of niet voldoende wat kan leiden tot allerlei aandoeningen.

De regering kondigt in veel gevallen begrijpelijk bijna extreme maatregelen aan die mensen sterk in hun bewegingsvrijheid beperken. Het ligt, met enkele kleine onderbrekingen, al maanden vrijwel stil. Er kan ook niet worden gesport. Het enige wat nu nog mogelijk is, is fietsen en wandelen/joggen. Maar door beperkte faciliteiten hiervoor zijn veel mensen, die nog enigszins willen bewegen, aangewezen op de openbare weg en dat is niet zonder gevaar.

Terwijl de regering strijd voert tegen Covid-19 en mensen probeert te beschermen, wordt met factoren die belangrijk zijn voor de volksgezondheid in het algemeen geen of nauwelijks rekening gehouden. Er moet toch een mogelijkheid zijn om met goede protocollen het sportgebeuren weer op te starten? Waarom kan dit al maanden in het buitenland wel?

Door vrijwel alle bewegingsactiviteiten, met voorop sport, te verbieden werkt de regering zeker niet aan een gezond volk en krijgt ze straks als de pandemie voorbij is een nieuw gezondheidsprobleem en dat gaat handen vol geld kosten. De minister van Volksgezondheid heeft zaterdag tijdens een persconferentie al gezinspeeld op een volledige lockdown. Geeft de regering zich wel rekenschap van de gevolgen? Keer op keer wijzen bewindslieden en hun adviseurs in de Covid-19-ontwikkeling met de vinger naar de burgers die hardleers zouden zijn en niet of onvoldoende de maatregelen opvolgen. Maar dit is de bekende splinter in andermans ogen zien, maar doen alsof de balk in eigen ogen niet bestaat.

Er is eerder al op gewezen dat zelfs gezagsdragers het vaak niet nauw nemen met de protocollen. Sommige van de huidige leiders zouden in de spiegel moeten kijken en in hun herinnering oproepen wat ze gezegd hebben tijdens de verkiezingscampagne. Toen Covid-19 net de kop op stak heette het bij hen 'een griepje' en werd de regering-Bouterse/Adhin van alles en nog wat verweten. Opgeroepen werd om versoepeling van maatregelen omdat mensen teveel werden beperkt werden.

Het lijkt alsof de regering zich geen raad weet met de situatie en naar een uiterste middel zoals een totale lockdown wil grijpen. Wordt het geen tijd dat de regering met de sportwereld om de tafel gaat en dat samen naar mogelijkheden wordt gekeken hoe op verantwoorde wijze het sportgebeuren kan worden hervat. Want doorgaan op de lijn die al maanden wordt gevolgd zonder dat er verbetering optreedt lijkt zinloos.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina