Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Akiemboto nog parlementariër door onvolkomenheden en brief president

Akiemboto nog parlementariër door onvolkomenheden en brief president

25/01/2021 12:44 - Wilfred Leeuwin

Sergio Akiemboto

Sergio Akiemboto Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het beëindigen van het lidmaatschap van NDP-parlementariër Sergio Akiemboto heeft officieel nimmer plaatsgevonden. Dit door toedoen van Akiemboto zelf die in zijn aankondiging om afstand te doen van het lidmaatschap een verkeerde datum gebruikte.

Ook in zijn tweede brief, waarmee hij de eerste verving, was er een verkeerde datum. De NDP-parlementariër gebruikte in de brieven de datum van 5 januari 2020. President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag, zoals de wet voorschrijft, voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee een brief gestuurd waarin hij hem meedeelt dat "Aangezien de heer Akiemboto per datum 5 januari 2020 (in beide schrijven genoemd) geen lid was van De Nationale Assemblee, kunnen wij geen rechtsgevolgen verbinden aan het schrijven d.d 5 januari 2020".

Eugène van der San, die directeur is geweest op het kabinet van de president en in eerste instantie zei dat Akiemboto geen case heeft om terug te komen op het opzeggen van zijn lidmaatschap, zegt nu dat door onvolkomenheden van Akiemboto zelf maar vooral door de brief van de president de NDP'er nooit parlementarier af is geweest. "De intentie was er wel, maar administratief heeft dat nooit plaatsgevonden. Behalve de verkeerd gedateerde brieven van Akiemboto en de brief van de president is het feit dat het parlement niet of geen juiste procedure heeft ingezet om Akiemboto te vervangen een derde factor."

Van der San zegt dat indien de brief van de president aan Bee een andere formulering had gehad - namelijk dat Akiemboto de intentie heeft uitgesproken het lidmaatschap op te zeggen, maar dat de datering van zijn brieven verkeerd was en die gecorrigeerd moest worden - de situatie dan werkelijk zou zijn dat Akiemboto geen case heeft. "Dus door onvolkomenheden en vooral de brief van de president' heeft hij nu wel een case."

De bestuurskundige heeft een duidelijke mening over de gang van zaken. "Ik vind het heel belachelijk zoals Akiemboto te werk is gegaan. Hij gaat op een solotoer en raadpleegt niet eens zijn partij voordat hij het besluit neemt. Als de president de brief niet op die manier had geschreven, maar de intentie had kenbaar gemaakt aan de voorzitter van het parlement was het een bekeken zaak voor Akiemboto", zegt Van der San. De Ware Tijd heeft in haar bezit onder meer het schrijven van de president en de twee brieven van Akiemboto.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina