Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Consumentenprijsindex geen juiste weergave inflatie'

'Consumentenprijsindex geen juiste weergave inflatie'

23/01/2021 08:06 - Wilfred Leeuwin

Consumenten worden dagelijks geconfronteerd met verhoogde prijzen. Volgens de Consumentenkring Suriname zouden de prijsindex en het inflatiecijfer niet met elkaar in verhouding staan.

Consumenten worden dagelijks geconfronteerd met verhoogde prijzen. Volgens de Consumentenkring Suriname zouden de prijsindex en het inflatiecijfer niet met elkaar in verhouding staan.  

PARAMARIBO - Het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS) heeft vrijdag zijn voorlopige cijfers over prijsstijgingen gepubliceerd. In de consumentenprijsindex staat dat er gerekend over de periode november tot december 2020 de prijzen met 3,1 procent zijn gestegen. De stijging van prijzen gedurende twaalf maanden genomen vanaf december 2019 tot en met december 2020 zouden volgens het ABS met 61 procent zijn gestegen. “Ik ben bang dat dit geen juist beeld is van de werkelijkheid”, zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, tegen de krant.

"We praten hier over een gemiddelde op de index, maar dat is juist lastig, omdat de basisgoederen met veel meer procenten zijn gestegen. Omdat het om een gemiddelde gaat, zien we de werkelijke stijging en het werkelijke effect op de consument niet echt in de index. Dat is iets waar een oplossing voor gevonden moet worden." Alleyne geeft als voorbeeld dat de prijs van een kippenei met bijkans 400 procent is gestegen. "Er is hierover een heleboel geklaagd en door acties van ook de winkeliers zijn enkele van de prijzen een beetje omlaag gegaan, maar niet naar het gewenste niveau."

Hij zegt dat de prijsdalingen de afgelopen maand als gevolg van de maatregelen die de regering heeft genomen, geen echte dalingen zijn. De consumentenorganisatie constateert dat gelijktijdig met die maatregelen een aantal andere prijzen omhoog zijn gegaan. Daarnaast zijn de prijzen van de goederen die zo gezegd omlaag zijn gegaan, een week daarvoor eerst verhoogd. "Dus in principe is er geen sprake van prijsdaling in de winkels", zegt Alleyne.

Hij vindt dat de aanpak van de regering niet de juiste is om ervoor te zorgen dat de prijzen in de winkels inderdaad omlaaggaan. "Wij hebben als organisatie al een aantal keren duidelijk gemaakt dat het probleem niet ligt bij de winkeliers, er zijn wel sommigen die er een potje van maken. Echter, het grote probleem ligt bij de leverancier en de distributeur die de prijs bepaalt. Pas wanneer de winkelier het product heeft gehad zou hij met de prijs kunnen sjoemelen en daar is dan weer weinig controle op. Anderzijds is er voor de winkelier dan ook weer heel wat concurrentie. Ik geloof er niet in dat de winkeliers het te gek maken en zij de schuldigen zijn van de hoge prijzen. De schuld moet gezocht worden bij de importeurs, het grote bedrijfsleven", zegt Alleyne.

Het ABS meldt in zijn publicatie dat de consumentenprijsindex een maat is om de gemiddelde verandering in de prijs van goederen en diensten vast te stellen. De index is volgens het ABS geen index die de kosten voor levensonderhoud vaststelt, omdat er vaak sprake is van verandering in de prijzen en ook de keus van de consument van goederen die wel of niet in de index worden opgenomen. De maandinflatie van het ABS wordt genomen met verschillende metingen in verschillende districten over 316 producten en diensten.

Het statistiekbureau zegt dat noch de overheid noch maatschappelijke groepen, zoals de consumentenorganisatie zich kunnen terugvinden in de index. De overheid vindt dat de inflatie te hoog wordt berekend door het ABS en niet genoeg de door haar en de Centrale Bank van Suriname gepleegde inspanning tot uiting brengt. Echter, maatschappelijke organisaties vinden dat het gepubliceerd gemiddeld cijfer totaal verschilt met wat zij in de praktijk meemaken. Volgens Alleyne heeft de gemeenschap behoefte aan juiste cijfers die de reële situatie weergeven. Over het controleren van prijzen in de winkels vindt hij dat dit een moeilijke tot haast onmogelijk aangelegenheid wordt wanneer in de winkels niet alle goederen zijn gebaseerd op de unificatiekoers van de Centrale Bank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen