Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering en ambassade bespreken samenwerking Cubaanse artsen

Regering en ambassade bespreken samenwerking Cubaanse artsen

22/01/2021 00:00 - Arjen Stikvoort

Minister Amar Ramadhin zegt niets te hebben tegen de Cubaanse artsen maar vindt wel dat er wijzigingen moeten komen in de wederzijdse overeenkomst tussen Suriname en Cuba over de positie van Cubaanse artsen in het land.

Minister Amar Ramadhin zegt niets te hebben tegen de Cubaanse artsen maar vindt wel dat er wijzigingen moeten komen in de wederzijdse overeenkomst tussen Suriname en Cuba over de positie van Cubaanse artsen in het land. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering overlegt met de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy over de mantelovereenkomst waarin de langdurige samenwerking in de gezondheidszorg tussen Suriname en Cuba is vastgelegd. Er moeten wijzigingen komen in deze wederzijdse overeenkomst met regels en afspaken over de positie van Cubaanse artsen in Suriname, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tegen de Ware Tijd. “We willen de samenwerking verbeteren. We moeten medisch kader brengen waaraan er behoefte is en dat aan de kwaliteit voldoet. Het kennisniveau moet overeenkomen met dat van een Surinaamse arts”, stelt de bewindsman.

Azcuy benadrukt de noodzaak van een goede samenwerking. Volgens hem werken er 81 gezondheidswerkers in Suriname in onder meer het Regionaal Ziekenhuis Wanica, bij poliklinieken van de Regionale Gezonheidsdienst en de Medische Zending. "Suriname heeft (vooral) in deze Covid19-periode de ondersteuning hard nodig. De artsen doen goed werk. De gemeenschap waardeert hun assistentie. We horen dankbare geluiden vanuit de samenleving", aldus de diplomaat. Azcuy zegt dat zijn land, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie, in het tweede kwartaal een vaccin tegen Covid-19 aan Suriname zal aanbieden waarvan de prijs tussen acht en tien US dollar per dosis ligt.

Uit de rapportages over de samenwerking blijkt dat met name de taalbarrière een groot obstakel is bij het verlenen van goede medische zorg, zegt minister Ramadhin. Enkele Cubaanse artsen zouden voor de taal in de leer gaan bij Surinaamse huisartsenpoli's. "Maar dat is niet praktisch. Je valt dan terug op het Surinaamse systeem." Het kunnen spreken van de taal is volgens hem heel belangrijk bij een medische consult. "Vijftig procent van de diagnose komt voort uit het gesprek tussen arts en patiënt."

Veertig gezondheidswerkers, artsen en ander zorgpersoneel die niet aan de normen voldeden en geen goede Covid-19-hulp konden bieden, hebben plaats moeten maken. De zorginstellingen hebben deze selectie zelf, door onder meer hun eigen Cubaanse medewerkers, laten beoordelen. Een deel van de Cubanen koos er zelf voor om terug naar huis te gaan, beweert Ramadhin. De minister benadrukt dat hij niets heeft tegen Cuba. "Maar we willen weten wie we binnenhalen." Ook artsen uit andere landen, bijvoorbeeld India of de Verenigde Staten, moeten aan de Surinaamse normen voldoen. De bewindsman wil daarom dit jaar de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) invoeren voor de individuele gezondheidszorg. Daarin is onder meer opgenomen waaraan gezondheidsmedewerkers minimaal moeten voldoen om in Suriname te mogen werken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina