Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bemanning Braziliaanse schoeners mag niet zomaar aan land

Bemanning Braziliaanse schoeners mag niet zomaar aan land

22/01/2021 16:04 - Gilliamo Orban

De autoriteiten zijn erachter gekomen dat mensen op schoeners illegaal aan wal komen in Suriname.

De autoriteiten zijn erachter gekomen dat mensen op schoeners illegaal aan wal komen in Suriname. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De bemanning van de Braziliaanse schoeners mag niet zomaar komen aan land in Suriname. Maar volgens districtscommissaris (dc) Mohamedsafiek Radjab van Commewijne houden de mensen aan boord zich niet aan wet- en regelgeving. Met hun reddingsboot meren ze aan bij onder meer de steiger van het oude veerplein te Meerzorg en de Platte Brug aan de Waterkant in Paramaribo. “Ik heb dit aangekaart bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en ik verwacht dat er wordt opgetreden tegen de Brazilianen. Ik heb niets persoonlijk tegen deze mensen, maar ze moeten de regels niet overtreden”, zegt Radjab tegen de Ware Tijd

De schoeners vervoeren lading vanuit Noord-Brazilie naar Suriname. De vracht wordt bij de Dr. Jules Sedney Nieuwe Haven afgeladen. De ankerplaats van deze boten is nabij de Wijdenboschbrug. Bij Radjab kan het er ook niet in dat de schoeners worden vastgebonden aan bomen langs de oever, omdat dat niet mag. De maritieme politie dient op te treden tegen deze vaartuigen, vindt hij. Overigens, het is eerder voorkomen dat personen op de Braziliaanse schoeners zich bezighielden met illegale activiteiten. In de boten werd smokkelwaar vervoerd.

Radjab wijst erop dat door de Covid-19- pandemie Suriname extra alert dient te zijn op vreemdelingen die uit landen komen waar veel besmettingen worden geregistreerd. Brazilië is één van die naties. "Mensen hebben bij me geklaagd dat de bemanningsleden van de schoeners soms geen mond- en neuskap dragen, wanneer ze bijvoorbeeld spullen komen kopen bij de supermarkt", zegt de burgervader.

Lloyd Gemerts, manager Maritime Administration bij de MAS, beaamt dat het illegaal is als de mensen op de boten zomaar aan land komen. Ze moeten hiervoor eerst door onder meer de immigratiedienst. "Het is ooit voorgekomen dat mensen die deze regels hebben overtreden, door de maritieme politie zijn opgedragen om direct te vertrekken", weet Gemerts nog. "Maar de politie kan ook niet de hele dag op sommige plekken zijn waar deze mensen aan land komen."

Vooral door de coronasituatie moeten deze mensen extra in de gaten gehouden worden, vindt hij. Ze dienen zich, zoals iedereen, te houden aan de coronaregels. Hij legt uit dat wanneer een Braziliaanse schoener het land wil binnenkomen, dat door een scheepsagent wordt gemeld bij de MAS. Er moet onder meer worden aangegeven hoeveel bemanningsleden zich op de boot bevinden. Het vaartuig moet binnen 48 worden afgehandeld en dient daarna Suriname te verlaten. "Als ze langer blijven, wordt er onderzocht wat daartoe de reden is", aldus Gemerts.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina