Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tv-project Skoro Doro niet om fysiek onderwijs te vervangen

Tv-project Skoro Doro niet om fysiek onderwijs te vervangen

21/01/2021 10:04 - Amanda Palis

Fibos-voorzitter Mildred Demon

Fibos-voorzitter Mildred Demon Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) heeft vorige week Skoro Doro, een educatieve televisieproductie, gelanceerd om te peilen of de gekozen methode zal aanslaan. Ook wil de federatie de leerkrachten laten zien dat ze niet stil zit.

'Skoro Doro' wordt ondersteund door de Unesco, de organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties. Het streven is tegen het einde van deze maand het project officieel te presenteren. Voorlopig zijn filmpjes met leermateriaal gemaakt voor alle leerjaren van de basisscholen. Er zijn al enkele uitgezonden via Supreme TV op kanaal 22.2. De opnames zullen ook online worden geplaatst. Het is de bedoeling dat ook voor het VOS-onderwijs producties worden vervaardigd.

Fibos-voorzitter Mildred Demon zegt dat in deze fase niet alle vakken worden behandeld. "Je maakt een selectie van de onderwerpen van een kwartaal. De uitdaging is dat je een beperkte keuze hebt." Ze weet nog niet hoe lang de uitzendingen doorgaan. "Maar om de producties te kunnen garanderen moeten we op zoek naar donoren voor financiering. De lesvoorbereiding is natuurlijk voor onze rekening maar de werkelijke productie werkzaamheden moeten worden uitbesteed."

Demon benadrukt in gesprek met de Ware Tijd dat 'Skoro Doro' geen vervanging is van fysiek onderwijs maar dient als ondersteuning voor leerkrachten en ouders. "Als leerkrachten hadden we geen ervaring met het maken van zulke producties, maar we hebben het met vallen en opstaan geleerd." Er is volgens haar nu in elk geval een format waarmee Fibos verder aan de slag gaat. Door het materiaal ook digitaal beschikbaar te stellen kunnen bijvoorbeeld leerkrachten, ouders en leerlingen zo vaak ze willen terugkijken.

Demon stelt dat Fibos sinds maart aan het kijken is geweest hoe ze de 'gap' kan opvangen die is ontstaan door de Covid-19- maatregelen. "Je hebt niet in de hand wat er gaat gebeuren. We hebben toen gedacht om digitale content te laten produceren door Surinaamse leerkrachten voor Surinaamse leerlingen." De reacties op de aankondiging van 'Skoro Doro' waren heel divers. "Wat wel duidelijk is geworden, is dat ouders enthousiast zijn over dit initiatief", zegt Demon.

Charlene Kasan is onderhoofd van een basisschool. "Er is in elk geval een begin gemaakt en de kinderen zitten niet 'leeg' thuis." Ze adviseert om na te gaan of er een ander televisiekanaal is voor het uitzenden. "Niet iedereen ontvangt het kanaal waarop nu wordt uitgezonden. Zelf heb ik een nogal wazig beeld."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina