Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nagelsalons zien sluiting als doodsteek

Nagelsalons zien sluiting als doodsteek

20/01/2021 16:08 - Amanda Palis

Een lege Gossip Nails. De deuren langer gesloten houden zal ervoor zorgen dat onder meer nagelsalons het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Een lege Gossip Nails. De deuren langer gesloten houden zal ervoor zorgen dat onder meer nagelsalons het hoofd niet meer boven water kunnen houden.  

PARAMARIBO - Het is voor de beauty sector financieel niet meer te doen om haar deuren gesloten te houden. "We willen tenminste op een laag pitje opereren zodat we bepaalde kosten kunnen dekken. Helemaal sluiten is voor ons geen optie", zegt Nicole Chen Poun Joe van nagelsalon Gossip Nails. Alle salons moeten verplicht gesloten blijven sinds de tweede coronagolf en de nieuwe maatregelen in december. "Maar de kosten blijven oplopen."

Op eigen verzoek heeft een afvaardiging van de sector onder leiding van salonexploitant Michelle Lo Fo Sang maandag met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gesproken. De delegatie heeft (nog) geen toestemming gekregen om te herstarten, maar is toch positief gestemd, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met Lo Fo Sang. "We hebben in elk geval de gelegenheid gekregen om onze stem te laten horen en hebben gesproken over protocollen. De minister heeft ons gezegd dat het zeker anderhalve week tot twee weken kan duren om een goedgekeurd protocol binnen te hebben en we hebben begrip voor het proces."

Lo Fo Sang wijst erop dat de bewindsman benadrukt heeft dat een goedgekeurd protocol nog geen garantie is dat de salons open mogen. "Afhankelijk van het verloop van de besmettingen en cijfers zal dat worden beslist. Natuurlijk hopen wij dat we zo spoedig mogelijk mogen herstarten, want de kosten gaan gewoon door", aldus Lo Fo Sang. Chen Poun Joe wijst erop dat nagelsalons en andere schoonheidsdiensten eerder hun deuren ook al hadden moeten sluiten. "Ik vermoed dat sommigen het niet zullen halen als we zo door gaan", zegt de nagelstyliste.

Ze heeft ongeveer twintig werknemers in dienst. Geld om hen financieel te ondersteunen is er volgens haar niet en ze is dan ook ongerust over haar medewerkers en hun gezinnen. Ook Roshanne van Dal, die met haar jongere zus een wenkbrauwen- en nagelstudio heeft, staat voor een uitdaging. "We hebben twee medewerkers en hebben hen een tegemoetkoming voor een maand kunnen betalen, maar ik denk niet dat we dat nog een keer kunnen doen."

Net als Chen Poun Joe beschouwt ze haar salon als één van de grotere. Van Dal weet dat enkele salons toch illegaal open zijn. "Ik kan ze enigszins begrijpen want je wil er alles aan doen om toch wat te kunnen verdienen, maar als grote salon kunnen we dat niet." Chen Poun Joe zegt dat de branche beseft dat ze geen essentiële dienst en levert. "We zijn ons ook bewust van besmettingsgevaar, maar bij een salon is hygiëne heel belangrijk en door de pandemie wordt daar nog meer de nadruk op gelegd. Al voordat de pandemie begon werd regelmatig gedesinfecteerd en wordt gewerkt met mondkapjes want we werken met chemische stoffen. In mijn salon zijn er zelfs afscheidingen tussen de klantenplekken."

Gedwongen door de ontwikkelingen besloten enkele salons zich te bundelen en het gesprek met het ministerie aan te vragen om de mogelijkheden van veilige protocollen te bespreken. "Wij willen ook op zoek naar een balans, maar voor velen is de rek al eruit om nog langer gesloten te blijven. Elke dag dat we gesloten zijn is voor ons verlies, want ook wij hebben schulden af te betalen bij de bank", stelt Lo Fo Sang tegenover de Ware Tijd.

Er zijn in het gesprek voorstellen gedaan hoe de protocollen kunnen worden ingericht. Naast mondkapjes en ontsmetten denken de salonexploitanten aan een schild voor het gezicht van de stylist of het plaatsen van een acrylwand. "Er moet gekeken worden of de salon voldoet aan minimale eisen om op een relatief veilige afstand te werken. Ook kan er een maximum aan klanten vastgesteld worden en kunnen aangepaste werktijden ingevoerd worden."

In het gesprek met de minister heeft de afvaardiging van de branche gezegd dat men niet alleen aan de educatie van de ondernemers zal werken maar ook aan die van de klanten. "We willen de klanten ook meegeven waarop zij kunnen letten als zij een salon binnen stappen, zoals wat vereisten van hygiëne er aanwezig zijn om ook hun veiligheid te waarborgen", zegt Lo Fo Sang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina