Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hooghart overweegt rechtszaak om stopzetting salaris-twk

Hooghart overweegt rechtszaak om stopzetting salaris-twk

20/01/2021 22:22 - Ivan Cairo

Ronald Hooghart vindt het onbehoorlijk dat de regering de CLO aan het lijntje houdt.

Ronald Hooghart vindt het onbehoorlijk dat de regering de CLO aan het lijntje houdt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - CLO-voorzitter Ronald Hooghart is er nog steeds pissig over dat de 25 procent loonsverhoging, die met terugwerkende kracht aan ambtenaren werd betaald, juli vorig jaar is gestopt. Het is ook niet in het loon geïncorporeerd zoals, naar zijn zeggen, met de regering was overeengekomen. Hij overweegt hieromtrent een rechtszaak tegen de staat te beginnen.

De vakbondsleider is van oordeel dat de overeenstemming was bereikt met de overheid van de republiek Suriname en niet met een toevallig kabinet die naar eigen goedvinden handelt. Hooghart legt uit dat de twk-betaling het begin van een inhaalslag was, nadat aan onderwijsgevenden een loonsverhoging van gemiddeld 111 procent was toegekend. "Ik ben van plan om de regering in het kader van het gelijkheidsbeginsel naar de groene tafel te brengen", zegt Hooghart tegen de Ware Tijd. Een aantal zaken wordt nog op een rijtje gezet.

De vakbondsleider zegt te hebben geconstateerd dat de regering onder meer Ravaksur en CLO uitnodigt om zaken te bespreken, maar een echte dialoog of onderhandeling over de zaken die op tafel liggen, is het niet. "Het lijkt meer een dirigeer-model te zijn. Het is geen onderhandeling. Er is geen deugdelijkheid aan dat ding. Je wordt aan het lijntje gehouden."

Hooghart zegt dat in de media zaken over een loonronde voor ambtenaren zijn opgedoken, wat nimmer met de regering is besproken. "De afspraak die wij hebben met de regering van de republiek Suriname is dat de twk die ruim twee jaar lang betaald werd vanwege een achterstand in het loon geplakt wordt aan het loon en dat daarop 25 procent verhoging komt op basis van invulling van het gelijkheidsbeginsel", aldus de vakbondsleider.

Hij benadrukt dat de loonachterstand van ambtenaren ten opzichte van onderwijsgevenden nog steeds niet is ingelopen. Van de toen geëiste 111 procent betaalde de regering vanwege de precaire situatie van staatsfinanciën slechts 25 procent. Hooghart vindt het onmaatschappelijk dat de regering-Santokhi, die in juli vorig jaar aantrad, de twk-betaling heeft gestopt. "Je kan de mensen niet zoveel geld onthouden terwijl je als regering iedere dag regels maakt waardoor zaken als brandstof duurder zijn geworden. De mensen kunnen bijna niet leven, vooral de mensen onderaan de ladder", stelt de CLO-topman.

Hij vindt het "onbehoorlijk" van de regering dat de CLO aan het lijntje wordt gehouden. Hij heeft de indruk dat dat wordt gedaan, omdat zaken worden gedaan met "opportunisten" die zich uit de vakcentrale hebben afgescheiden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina