Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Juiste poppetjes, juiste toon

COLUMN: Juiste poppetjes, juiste toon

20/01/2021 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Juiste poppetjes, juiste toon

Ivan Cairo  

Limbo heeft de voorbije jaren qua technische capaciteit een goede communicatie-infrastructuur voor de regering-Bouterse opgezet. Op indringende wijze heeft hij de boodschap van Desi en zijn regering weten over te brengen. Niets werd aan het toeval overgelaten om de zaken die de regering deed en haar visie met betrekking tot de ontwikkeling van het land op zodanige wijze te presenteren dat het goeddeels geloofwaardig overkwam en een groot deel van de bevolking achter zich kreeg. Niet zelden werden fouten van politieke tegenstanders flink uitgebuit waardoor grove misslagen van Bouterse werden gebagatelliseerd en kennelijk snel werden vergeten door het publiek.

Je zou denken dat de nieuwe regering die in juli aantrad die infrastructuur zodanig zou inzetten om haar boodschap te lanceren. Helaas, dat gebeurde niet. Je kreeg eerder de indruk dat het communicatiebeleid werd getrokken door een figuurlijk stel paarden die elk een andere kant opgingen. Het gedoe begon met de naamsverandering van Nationaal Informatie Instituut naar Communicatiedienst Suriname (CDS) waarbij voor een nationaal instituut de kleuren en het logo van de nieuwe coalitie werden gebruikt. Dat vond weinig begrip bij grote delen van de samenleving. Alven Roosveld zat ook nauwelijks in de stoel van Limbo of er werd van alle kanten driftig aan de poten van die stoel gezaagd. Iedereen vond zichzelf capabel of capabeler voor de CDS-zetel.

Op het kabinet van de vicepresident werd een communicatiedirectoraat uit de grond gestampt en werden van daaruit de zaken van de vicepresident en ministeries waar Abop of Pertjajah Luhur-ministers de scepter zwaaien belicht. Grote blunders zoals de desinformatie die werd gelanceerd over de Bigi Sma Dey van het kabinet van de president en gecoördineerd werd door de presidentsvrouw bleven dan ook niet uit. Intussen circuleert al een paar weken het gerucht dat er een major overhaul van de overheidsvoorlichting komt. Er komen woordvoerders voor de president, vicepresident en de ministeries. Ook de voorlichtingsdiensten op de ministeries zullen worden gerehabiliteerd.

Officiële en concrete informatie hierover is echter nog niet gekomen vanuit de bevoegde autoriteiten. Zal de nieuwe opzet beter werken dan wat er nu is? Ik hoop van wel. In de wereld zijn er voorbeelden te over waar ministeries, premier, president en vicepresident eigen woordvoerders hebben zonder dat ze elkaar voor de voeten lopen of dat de boodschap van de regering niet goed uit de verf komt of niet goed overkomt. In Suriname zou dit concept ook moeten kunnen werken denk ik, mits de poppetjes die zullen worden geplaatst om de nieuwe functies in te vullen berekend zijn op hun taakstelling. Daarbij zal voorkomen moeten worden dat in oude onhebbelijke gewoontes wordt vervallen en de overheidsvoorlichting op kosten van de samenleving, de belastingbetaler, wordt ingezet als goedkope partijpropagandamachine.

Ook moet gewaakt worden voor overkill. Als mensen beginnen te balen van je boodschap zullen ze gauw afhaken en bijvoorbeeld alleen al bij het horen van de herkenningstune van jouw tv- of radioprogramma weg-zappen of hun toestel uitschakelen. En ook alleen wanneer elke betrokkene goed doordrongen is van wat overheids- en regeringsvoorlichting inhoudt zullen blunders zoals het presenteren van een videotoespraak van de voorzitter van de VHP met logo van het CDS worden voorkomen. De tijd zal het leren of geleerd is uit de fouten uit het verleden. Ook de juiste toon van de informatie of boodschap is van belang. Het alsmaar wijzen met het beschuldigende vingertje zorgt er niet voor dat andersdenkenden of aanhangers van politieke tegenstanders aan boord komen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina