Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ontbrekende wetgeving toerisme dit jaar prioriteit

Ontbrekende wetgeving toerisme dit jaar prioriteit

19/01/2021 18:03 - Euritha Tjan A Way

De piek voor het toerimse in Suriname is onder normale omstandigheden in december. De regering wil nog dit jaar een Toerismeraamwet om de activiteiten in de branche goed op elkaar af te stemmen voor het vergroten van de verdiencapaciteit.

De piek voor het toerimse in Suriname is onder normale omstandigheden in december. De regering wil nog dit jaar een Toerismeraamwet om de activiteiten in de branche goed op elkaar af te stemmen voor het vergroten van de verdiencapaciteit. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In het Crisis- en Herstelplan van de regering staat als prioriteit voor het Toerisme in 2021 het aannemen van de Toerismeraamwet en Wet op de Toerisme Autoriteit. Dat alles zal gekoppeld worden aan een analyse van de waardeketen van het toerisme. Dit zijn zaken waar de sector al lange tijd om roept. Immers, in het Ontwikkelingsprogramma 2017-2021 opgesteld, door het Planbureau wordt ontbrekende wetgeving ook genoemd als een sta-in-de-weg om het toerisme van de grond te krijgen.

Rabin Boeddha, die sinds vorig jaar september is aangesteld als directeur Toerisme op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, beaamt de noodzaak voor deze wetten. In het kader van het bundelen van de krachten om werkelijk te komen tot een effectieve waardeketen initieerde hij in het weekend een bijeenkomst in Colakreek met collega's van Regionale Ontwikkeling en Sport en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. "We werken veel te versnipperd. Het is van belang dat we met elkaar in contact zijn zodat we allemaal werken in één richting om het toerisme weer van de grond te krijgen en de plek te geven die de sector verdient."

Daarnaast is gesproken over het inventariseren van het aanbod om in alle districten het toerisme van de grond te krijgen als onderdeel van het plan het product te diversifiëren, maar ook het spreiden van de economische voordelen en ontwikkeling. "Daarmee wordt ook de economie gediversifieerd en werkgelegenheid gecreëerd in verschillende gebieden", zegt Boeddha.

Voor dit jaar zal het directoraat volgens Boeddha drie prioriteiten stellen. "We gaan de wetten op orde stellen en de branding, marketing en promotie aanpakken. Daarnaast gaan we het lokaal toerisme stimuleren en de bewustwording voor het belang van toerisme opvoeren. Van de president tot de man van de straat; iedereen moet weten dat hij een rol te vervullen heeft bij de ontwikkeling van een gastvrije samenleving gericht op het stimuleren van het toerisme."

Als deskundige die al langer dan twintig jaar in het toerisme werkt, weet Boeddha dat de basis belangrijk is. "We moeten nu eindelijk eens beginnen met onze branding. Wat is het product dat we hebben? Hebben we natuur of cultuur? Wat gaan we accentueren? Eerst moeten we daarop antwoord geven, dan kunnen we ons land weer en effectief gaan promoten."

Boeddha geeft ook aan dat hij net als de eigenaren van de oorden die nu gesloten moeten zijn, liever vandaag dan morgen zou zien dat ze open konden gaan. "Maar dat kan alleen het Outbreak Management Team doen. En natuurlijk gaat de volksgezondheid voor. Ik weet dat er met de banken gesproken wordt om de mensen in de sector die economisch getroffen zijn en die bij de banken schulden hebben, wat meer ruimte te geven voor hun aflossingen en rente. Er is daar nog niet veel mee bereikt, maar we blijven continue in gesprek", aldus Boeddha.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina