Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De revolutie om zeep

COMMENTAAR: De revolutie om zeep

19/01/2021 12:00

COMMENTAAR: De revolutie om zeep

 

DE NDP HEEFT lange tijd symbool gestaan voor gedisciplineerd leiderschap en constante inzet om de burger te overtuigen voor haar te kiezen. Ondanks de persoonlijke signatuur van sommige van haar leiders is deze werkwijze met succes toegepast. Het is de vraag waarom de NDP nu nalaat werkelijk de evaluatie af te ronden om te zien wat er aan de hand is, een eerlijke concrete evaluatie.

Dat de evaluatie nodig is staat buiten kijf. Grote namen als André Misiekaba en Sergio Akiemboto hebben de partij verlaten. Naar eigen zeggen omdat ze de idealen van de partij niet gerealiseerd konden zien. En bij Misiekaba speelde achter de schermen naar verluidt een leiderschapskwestie die hem niet werd gegund. Hij zelf ontkent dat. Los van het feit dat deze grote namen de stap hadden kunnen doen vóór de verkiezing - omdat het afglijden in de NDP niet van nu is - is het wel een feit dat het trekkers zijn die veel hebben betekend voor het imago van de partij.

Wanneer een politieke partij afglijdt van 26 naar zestien zetels, grote trekkers verliest en een vernietigend beleid heeft gevoerd, kunnen twee dingen gebeuren: ze sterft een stille dood - zeker als de nieuwe machthebbers het beter doen - of ze werkt aan de zwakke punten en komt sterker dan ooit terug.

Dan komen we bij de moeilijke vraag, wat of wie is de oorzaak van het afglijden van de NDP, haar grootste zwakte dus. Is het Bouterse die nu nog overloopt van charisma, maar geen kaas heeft gegeten van een land leiden? Is het Bouterse die wegens zijn grote angst om voor de Almachtige en de Staat de consequenties voor zijn 8 december- en drugsdaden in te zien en zijn straf te aanvaarden in binnen- en buitenland de verkeerde belangen voorop stelde? Als op al deze vragen ja kan worden geantwoord en dat zit er dik in, dan behoeft de partij een andere leider.

Aangezien we in Suriname niet de traditie hebben om de koe bij de horens te vatten in zulke moeilijke zaken wordt het Covid-19-spook gebruikt om de zaak niet aan te pakken. Dat de NDP door de Covid-19 beperkingen de evaluatie die in oktober is begonnen maar niet afrondt en besluiten kan nemen is een lachertje. Grote internationale seminars worden nu gehouden via de digitale wegen waar Covid-19 ons bekend mee heeft gemaakt; Zoom, Google, Teams en noem maar op.

Ironisch genoeg is het de NDP die juist revolutie en vernieuwing predikte die nu vervalt in de gewoonten van de oude politieke partijen. Daarbij vervalt de leiding in een alles vernietigende zelfliefde waar kennelijk geen ruimte is voor zelfkritiek. De revolutie eet haar eigen kinderen op…een grotere zonde is haast ondenkbaar voor een partij die op papier een vernieuwend baken zou moeten zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina