Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Hit and run'-principe bij overdekte markten

'Hit and run'-principe bij heropende overdekte markten

16/01/2021 16:08 - Arjen Stikvoort

Venters moesten noodgedwongen op straat verkopen omdat markten door de stijging van Covid-19-gevallen noodgedwongen waren gesloten. Dit zorgde voor veel chaos op straat. Nu zijn ze terug op hun vertrouwde locatie.

Venters moesten noodgedwongen op straat verkopen omdat markten door de stijging van Covid-19-gevallen noodgedwongen waren gesloten. Dit zorgde voor veel chaos op straat. Nu zijn ze terug op hun vertrouwde locatie.  

PARAMARIBO - Nu de overdekte Centrale Markt en Noodmarkt door inspanning van het BOG, Covid-19-managementteam, de districtscommissaris en de marktleiding zo Covid-19-veilig mogelijk zijn gemaakt, zijn ze weer open. Na weken sluiting, wat leidde tot chaos omdat de venters vóór de markt verkochten, zijn de handelaren weer op hun vertrouwde plek. Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord0ost zegt tegen de Ware Tijd dat nu voor klanten geldt het principe 'hit and run', ofwel snel de boodschappen halen en weer vertrekken.

Vrijdag liep het nog niet storm op de markten. Na weken van sluiting moeten de mensen weer worden gemotiveerd om er naar toe te gaan. Vijftien tot twintig ambtenaren van de Bestuursdienst, te herkennen aan hun bruine uniform, controleren iedereen bij binnenkomst op het reinigen van de handen en het dragen van een mondkap. "Want er zonder, kom je niet binnen", zegt Bhola.

Klanten worden mondjesmaat binnengelaten. Deowattie Khan is er met haar dochter. "We komen hier wekelijks. We hebben de markt gemist. Ik vind het goed dat er strenger opgelet wordt." Ze volgen de pijlen die de looprichting aangeven. Er zijn extra in- en uitgangen om te voorkomen dat veel mensen tegelijk op dezelfde plaats staan. Bhola zegt dat zijn medewerkers observeren en voorlichting geven over Covid-19. Er hangen posters om bezoekers en verkopers te motiveren tot gedragsverandering.

De nieuwe situatie leidt wellicht tot minder gezelligheid dan vroeger. De klanten worden aangemoedigd om goed te kijken, te besluiten wat te kopen, zo min mogelijk lichamelijk contact te hebben en het aanraken van de producten te vermijden. Klant Elsa heeft de boodschap begrepen. Ze koopt snel wat ze nodig heeft en vertrekt. "Gelukkig is de markt weer open en kan ik mijn spullen halen. Ik voel me veilig."

De protocollen gelden voor elke overdekte markt, inclusief de nabijgelegen Vreedzaammarkt. De burgervader laat de naleving hiervan strikt elke dag controleren. "We hebben er alles aan gedaan om het virus buiten te houden." Chipsverkoopster Gwendoline Karto staat weer op haar vertrouwde plek. "De regels zijn streng en daar heb ik begrip voor, maar gelukkig kan ik weer verkopen. Het is nog rustig. Ik hoop dat de klanten snel terugkomen."

De maatregel die het BOG had willen doorvoeren dat de verkopers, bij heropening van de markten beurtelings om de ene dag op de markt mochten staan, was al verworpen door de venters. Ze is nu definitief van de baan. "Dat zou niet werken, omdat men ook te maken heeft met producten die aan bederf onderhevig zijn. Daarnaast hebben venters vaste klanten. Die zouden ze kunnen verliezen", zegt Charlton Lieuw Choy, voorzitter van de Belangenorganisatie Centrale Markt Paramaribo.

Ook aangekondigde mogelijke acties hoeven niet meer. Op last van het BOG kwamen er aanpassingen waar hij mee kan leven. "Alles is nu tot tevredenheid van de standhouders. Het zal moeten blijken of het nieuwe systeem werkt, maar we hebben het volste vertrouwen. Belangrijk is dat we weer open zijn." BOG ziet scherp toe op de naleving van de maatregelen vertelt Stephanie Cheuk-Alam, waarnemend hoofd Milieu & Inspectie. "Het is bij vorige inspecties gebleken dat men zich niet hield aan de protocollen. Met steekproeven houden we dit nu in de gaten."

Marktmeester Gautam Dhanaivan de Centrale Markt heeft zijn handen vol om zaken in goede banen te leiden. "We hanteren een heel nieuw systeem. Het is éénrichtingsverkeer. De mensen mogen niet op elkaar in lopen. Marktventers zijn blij, want sommige branches als kleding en voedsel zijn afhankelijk van de overdekte markt. Anderen hoeven nu niet meer op straat te verkopen." Bij het afleveren van de landbouwproducten om vijf uur 's morgens door de groothandelaren, is het alleen afgeven en meteen vertrekken. Dhanai gaat met de bestuursambtenaren opletten. Sancties zullen volgen als de maatregelen niet worden opgevolgd.

Zijn collega van de Noodmarkt, Patrick Grando, ziet het aanscherpen van de regels en het open gaan positief in. "Het is weer even wennen voor iedereen, maar alles wat nieuw is, moet je een kans geven. Het is strak, disciplinair en er is weinig tijd voor discussie. Bij niet naleving sta je buiten de markt. " Grando zegt dat er geen verslapping van de maatregelen in zijn markt was. "Sinds de uitbraak van corona hebben we geen enkel geval gehad."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina