Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekenhuizen en Volksgezondheid nog niet uit financieel vraagstuk

Ziekenhuizen en Volksgezondheid nog niet uit financieel vraagstuk

14/01/2021 05:50 - Van onze redactie

Ziekenhuizen en Volksgezondheid nog niet uit financieel vraagstuk

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid hebben nog geen oplossing gevonden voor het financiële gat dat ontstaat, nadat minister Amar Ramadhin besloot dat de overheid niet langer de aanschaf van medicamenten betaalt. Overleg maandag, waarbij ook het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) en Staatsziekenfonds (SZF) aanwezig waren, bood geen soelaas. De komende week vinden vervolggesprekken plaats, waaraan ook het ministerie van Financiën & Planning zal deelnemen.

Ramadhin schreef de ziekenhuizen dat vanaf 1 januari dit jaar de overheid niet langer de rekening betaalt bij het BGVS. De instellingen die al langer financieel in zwaar weer zitten, gaven aan dat zij niet in staat zijn zelf op te draaien voor de geneesmiddelenvoorziening als de ligdagtarieven niet worden opgetrokken.

Vernomen wordt dat in feite drie opties mogelijk zijn. Of de ligdagtarieven worden zonder meer verhoogd of de premies van het SZF worden opgeschroefd, waardoor het fonds de dan ook verhoogde ziekenhuistarieven kan betalen. In het derde geval zou de patiënt moeten bijbetalen. "Andere mogelijkheden zijn er niet", zegt een informant tegen de Ware Tijd.

De ligdagtarieven zijn sinds 2014 niet aangepast. Vanaf toen is de financiële positie van de instellingen een heikel punt geworden. Het vorige bewind koos ervoor om onder meer de kosten voor geneesmiddelen te betalen als compensatie voor niet verhogen van de ligdagtarieven. Echter, Ramadhin gaf aan dat de betalingen niet plaatsvonden, waardoor het BGVS tientallen miljoenen Surinaamse dollars tegoed heeft bij de staat en zelf in financiële problemen is gekomen. Voortzetting van de subsidie is voor hem geen optie.

Nu wordt het ministerie van Financiën & Planning bij het overleg betrokken. "We zullen zien wat dat oplevert", aldus de bron. Tegen de Ware Tijd wordt gezegd dat steeds geroepen wordt dat de zorg moet worden gerationaliseerd. Maar door de bezuinigingen die al jaren worden doorgevoerd, valt geen cent meer te knijpen uit de bedrijfsvoering. Benadrukt wordt nog eens dat de zorginstellingen in principe geen probleem hebben met het stopzetten van de medicijnsubsidie. Wel moet ze dan de ruimte worden gegeven om de tarieven aan te passen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina