Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitwisselingsprogramma VS dit jaar virtueel

Uitwisselingsprogramma VS dit jaar virtueel

13/01/2021 10:03 - Amanda Palis

Ivani Mook is één van de vijf Surinamers die dit jaar meedoet aan het Young Leaders of the Americas Initiative.

Ivani Mook is één van de vijf Surinamers die dit jaar meedoet aan het Young Leaders of the Americas Initiative. Foto: collectie Ivani Mook  

PARAMARIBO - Het Young Leaders of the Americas Initiative (YLAI) zal ook dit jaar worden gehouden, maar dan virtueel. Tot en met 2020 gingen de deelnemers naar de Verenigde Staten om een maand mee te lopen in een bedrijf, vertelt Ingrid Hill van de Amerikaanse ambassade, die altijd nauw betrokken is. Maandag hebben de 2.300 deelnemers van het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika, onder wie vijf Surinamers, met elkaar kennisgemaakt.

Ivani Mook van CleanSweep, Ruiz Kartoredjo, oprichter van Jamar Institute of Educatiom and Advice, Anuradha Lachman van 5999CargoSu, Maya Parbhoe van OuroX, een bedrijf om problemen die wij zelf ervaren als ondernemers en Surinamers op te lossen en Jurmic Partodongso van Jammie Food, kijken vol enthousiasme uit naar wat ze zullen leren. Mook en Kartoredjo beseffen dat het heel anders zal zijn nu de kennisoverdracht virtueel zal zijn, maar stellen ook dat dankzij de technologie ze ongetwijfeld veel zullen leren. "Naast je skills aanscherpen, is voor mij belangrijk om internationaal te netwerken en contact met de gastbedrijven te blijven onderhouden. Dat is voor mij het grotere plaatje", zegt Kartoredjo.

Vijftig Surinamers hadden zich opgegeven, waarna uiteindelijk de keus op Mook, Kartoredjo, Lachman, Parbhoe en Partodongso viel. Eén van de normen daarvoor was goed kunnen onderbouwen waarom een deelnemer wilde meedoen en op welke gebieden die zijn kennis wilde vergroten. Hill is blij dat Suriname deze keer meer vrouwelijke dan makkelijke deelnemers heeft: drie om twee. "Normaal moeten we op zoek gaan naar vrouwen."

Ze stelt dat de trainingen en overige activiteiten onder normale omstandigheden, waarbij de participanten dus persoonlijk aanwezig zijn, rond een maand duren. "Maar met de uitdaging van virtueel meelopen en beschikbaarheid duurt het programma rond de vijf weken uitgegooid tussen nu en april. Voor de rest blijft alles hetzelfde. De deelnemers worden begeleid, krijgen trainingen en worden ook toegesproken door inleiders.

Naast het gemak van virtueel zaken kunnen volgen, zijn er beslist ook uitdagingen. "Het enige voor mij, denk ik, zal zijn de tijd. Er is een groot tijdsverschil met Amerika en de tijd waarin de gastorganisaties beschikbaar zijn, overlappen soms mijn werkuren", zegt Kartoredjo. Mook heeft haar werkschema aangepast aan de tijden die zij beschikbaar moet zijn. "Gelukkig kan ik mijn eigen werktijden bepalen. Het komt zeker goed."

Beide deelnemers zien mogelijkheden in het uitwisselingsprogramma. Ze zijn in eerste instantie geïnteresseerd geraakt door ervaringen van eerdere participanten. "De meerwaarde en groei die ik heb gezien bij een goede schoolvriend die enkele jaren geleden heeft meegedaan, heeft eigenlijk mijn interesse gewekt. Eerdere participanten hebben netwerken opgebouwd en hun kennis uitgebreid en dat wil ik ook voor mijn eigen bedrijf", zegt Mook.

Kartoredjo realiseert zich ook wat de kracht van het kennisuitwisselingsprogramma kan zijn. "Het sluit sowieso aan bij wat ik wil doen in de toekomst en wat ik wil bereiken. Ik had me in 2017 ook opgegeven, maar werd op de reservelijst geplaatst en viel uiteindelijk buiten de boot." Hill concludeert dat Surinamers die eerder hebben meegedaan het ver hebben geschopt en het goed doen. Als voorbeeld noemt ze Obed Kanape die nu assembleelid is en ITC'er Rajiv Hieralal die onder meer een app heeft gebouwd waarmee boodschappen kunnen worden besteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen