Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marktventers niet eens met BOG-maatregel voor heropening

Marktventers niet eens met BOG-maatregel voor heropening

13/01/2021 08:06 - Gilliamo Orban

Marktventers niet eens met BOG-maatregel voor heropening

 

PARAMARIBO - Marktventers zijn niet te spreken over sommige maatregelen die het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) wil doorvoeren bij de Centrale Markt en Vreedzaam Markt. Zo zouden verkopers beurtelings om de ene dag op de markten mogen staan.

Marktmeester Gautam Dhanai van de Centrale Markt heeft de standhouders maandag hierover ingelicht. Ze hadden gelijk willen protesteren, onder meer door een wegbarricade op te werken. Echter, Dhanai heeft hen hiervan weten te weerhouden en geadviseerd het probleem via dialoog op te lossen.

De marktmeester zou samen met een vertegenwoordiging van de Belangenorganisatie Centrale Markt Paramaribo praten met ambtenaren van BOG. "Het is niet werkbaar dat we om de ene dag mogen verkopen, omdat klanten niet alleeen naar de markt komen voor groenten, maar ze willen bijvoorbeeld ook vis en garnalen", zegt Charlton Lieuw Choy, voorzitter van de belangenorganisatie. Hij vraagt zich ook af wat de mensen zullen doen met bijvoorbeeld producten die aan bederf onderhevig zijn, als die niet verkocht worden op de hen aangewezen dag.

Lieuw Choy vraagt om inspraak voor de marktventers bij vergaderingen, waarbij de overheid maatregelen bespreekt die (ook) hen raken. Bij hem kan het er bijvoorbeeld niet in dat abrupt werd besloten de markt opnieuw te sluiten. "Boeren werden van de ene op de andere dag hiermee geconfronteerd, terwijl ze hun pick-up al hadden beladen met producten. Ze konden hiermee niets meer doen en dit is niet goed voor de kleine ondernemers", uit de voorzitter het ongenoegen van de boeren.

Hij is het er ook niet mee eens dat bij elke stand duidelijk de 1,5 meter afstand aangegeven dient te worden en stelt dat de stand zelf al een meter lang is. Hij stelt voor dat een obstakel van vijftig centimeter geplaatst wordt om te voldoen aan de vereiste afstand. In de markt zijn volgens hem de marktventers op veilige afstand van elkaar. Door de breedte van de stand is er voldoende afstand tussen hen en de klanten. "Maar op straat is er geen sprake van anderhalve meter afstand. Het is chaotisch en juist op deze manier kunnen mensen besmet raken met het coronavirus", concludeert Lieuw Choy.

De Centrale Markt en Vreedzaam Markt, samen goed voor zo'n tweeduizend markventers, zijn al langer dan twee weken gesloten. Marktmeester Dhanai zegt dat hij de protocollen in orde heeft gemaakt en wil dat de markten spoedig weer opengaan. Er zijn wasbakken met zeep geplaatst bij de ingangen van de Centrale Markt en binnenkomende klanten moeten via een speciale ingang lopen. Bij het verlaten van de markt zijn er ook speciale uitgangen.

Dhanai had verwacht om dinsdag of woensdag weer te kunnen openen, maar dit lukte niet door de afgekondigde om-de-ene-dag-maatregel van het BOG. Groenteverkoper Akshaykumar Binda is niet blij dat hij nu de markt gesloten is - op straat moet verkopen. "We moeten extra vroeg opstaan om een plek te bemachtigen en in de zon en regen staan." Net als Lieuw Choy vindt hij het oneerlijk dat sommige grote supermarkten open mogen blijven en de Centrale Markt niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina