Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vids zou de cassavefabriek kunnen draaien'

'Vids zou de cassavefabriek kunnen draaien'

12/01/2021 10:01 - Euritha Tjan A Way

Het wachthuisje en op de achtergrond de cassavefabriek, die nooit echt goed heeft gedraaid.

Het wachthuisje en op de achtergrond de cassavefabriek, die nooit echt goed heeft gedraaid. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - “De regering had de cassavefabriek hier en de ananasfabriek te Redi Doti liever gegeven aan de Vids. Ik weet zeker dat wij het zouden kunnen draaien”, zegt Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), tegen de Ware Tijd.

Hij doet de uitspraak op persoonlijke titel en vertelt het niet binnen het bestuur besproken te hebben. "Maar ik ken de bestuursleden en hun instelling. Ik weet bijna zeker dat ze dat ook zouden denken", zegt Jubitana. Hij geeft ook toe dit enkele maanden geleden tijdens de gran krutu in Pusugrunu te hebben gevraagd aan de president in een informeel onderhoud. "Maar er is daarop niet echt gereageerd. Misschien ook omdat het informeel was."

Jubitana is kapitein van het dorp Hollandse Kamp en wordt daarin bijgestaan door vier basya, onder wie Albert Sabajo. Het dorp is op vijf minuten rijden vanaf de cassavefabriek Innovative Agro Processing Industries (IAP) en Sabajo heeft er vanaf het begin gewerkt "als een soort voorman. Ik had gehoopt dat de cassavefabriek weer nieuw leven ingeblazen zou worden met deze regering, maar ik heb na het eerste telefoontje na de verkiezingen niets meer gehoord", klinkt het terwijl hij zijn hoofd weemoedig legt in zijn handpalmen.

Hij heeft nog vijf maanden salaris tegoed van de onderneming. Bondig vertelt hij dat het aan de aanpak heeft gelegen. "Eerst werd alle cassave afgenomen, dan weer niet. Dan was het voor meel en export, terwijl je ook gomma, kasripo en veel meer kan maken van cassave." Enkele dagen terug verscheen in de media het bericht dat de fabriek zou zijn leeggehaald. Sabajo kan zich daar wat bij voorstellen. "Ik ben er begin vorig jaar geweest met de toenmalige directeur en we zagen duidelijk dat er zaken zijn weggedragen. Maar er is een wacht … dus dan moet die daar meer van weten."

Inderdaad is er een wacht bij de fabriek. De grond vóór het naambord van het bedrijf ziet er overwoekerd uit, echter de rest van het terrein wordt kennelijk wel onderhouden. De poort is open, maar ook al zou die gesloten zijn zou het gapende gat ernaast ook toegang geven tot het terrein. Een militair die achteraan het gebouw de wacht houdt met een collega staat de Ware Tijd te woord. Hij zegt dat hij al enige tijd vanuit post Bosbivak in shiftverband daar gestationeerd is. Hij zegt dat hij niet in het gebouw kan; ook zijn collega's niet. De ijzeren roldeuren zijn inderdaad dicht en binnen een blik werpen kan alleen via de glazen voorgevel. De maquette van het complex staat er mistroostig bij midden in het gebouw met allerlei tekenen dat vertrek haastig is geweest. Zicht op de fabriekshal is niet mogelijk.

Sherida Mormon die lang vóór de opening van de cassavefabriek betrokken was bij het stimuleren van de cassaveproductie in Suriname, was ook niet betrokken bij de opzet en plannen van IAP. "Ik weet nog dat ik mezelf heb uitgenodigd bij de opening, omdat ik wilde weten wat er allemaal zou gebeuren." Mormon ziet ook heil in de betrokkenheid van de Vids bij een mogelijke heropstart. "Dat zou voor ownership zorgen." Mormon is ontwikkelingseconoom en specialist in gemeenschapsontwikkeling. "Gemeenschappen even trainen en dan denken dat het wel goed komt, werkt niet. Dat is de dure les die we hieruit moeten leren. Als je zulke projecten van de grond wil krijgen moet je intensief werken met de NGO's in de gemeenschap, goed weten te vertalen wat je wil en het proces blijven monitoren en begeleiden."

Mormon en Jubitana schetsen een beeld van kapitaalverlies onder de omliggende dorpen. "Zeker Matta! Het dorp had 500 kilo cassave geplant", zegt Mormon. Jubitana: "Mensen hebben leningen genomen die ze nu niet kunnen aflossen." Het bedrijf IAP was een particulier initiatief en werd in 2013 verkocht aan de staat voor SRD 1.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina