Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suresur en brouwerij starten pilot voor inzamelen glas

Suresur en brouwerij starten pilot voor inzamelen glas

12/01/2021 23:11 - Amanda Palis

Margarita van der Zwart van de Surinaamse Brouwerij doet als eerste een fles in de glasverzamelbak. Samen met Suresur is de producent van Parbo bier begonnen met een pilot om gebruikte glasverpakkingen uit het milieu te halen.

Margarita van der Zwart van de Surinaamse Brouwerij doet als eerste een fles in de glasverzamelbak. Samen met Suresur is de producent van Parbo bier begonnen met een pilot om gebruikte glasverpakkingen uit het milieu te halen. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Support Recycling Suriname (Suresur) en de Surinaamse Brouwerij zijn maandag een pilot van vier maanden begonnen om in speciale bakken glas in te zamelen. De proef wordt uitgevoerd met een bak in Zuid Paramaribo op het kruispunt Franchepanestraat/Lalla Rookhweg en één aan de Anton Dragtenweg bij Sunny Supermarkt.

Margarita van der Zwart van de Surinaamse Brouwerij zegt dat het project is voortgekomen uit een idee dat het bedrijf al heel lang heeft om een structurele oplossing te bedenken voor afvalverpakkingsmateriaal gemaakt van glas. Elke bak heeft twee 'openingen', waarop duidelijk staat aangegeven welke opening voor welk soort glas is. Er wordt namelijk een scheiding gemaakt tussen helder en gekleurd klas. "We zullen dan zien waar tegen we aanlopen en waar we moeten aanpassen. Het is wel de bedoeling dat we dit initiatief met andere bedrijven en meerdere belangstellenden zullen uitvoeren zodat we samen een grotere positieve impact zullen bereiken."

Glenn Ramdjan, secretaris van Suresur, zegt dat bewust is gekozen voor de scheiding in kleur. "We richten ons vooral op het glas waarin voedsel en drank verpakt wordt." Hij noemt als voorbeeld materiaal voor eenmalig gebruik zoals de heldere flessen voor bruine bonen en jam en de groene flessen voor Heineken bier. De scheiding is belangrijk voor de verwerking. Van der Zwart geeft aan dat de Parbo-bierflessen niet in de bak mogen, omdat ze worden hergebruikt door de brouwerij. "Dit zijn flessen waarop statiegeld wordt betaald en waarvan wij zeker 98 procent terugkrijgen. Ze kunnen meer dan zes keer worden hergebruikt. Huishoudelijk glas zoal drinkglazen en vuurvaste schalen mogen ook niet in de verzamelbak omdat anders het verwerkingsproces wordt verstoord. Immers, ze moeten op andere temperaturen worden gesmolten.

De bakken zullen om de twee weken leeg worden gehaald voor verwerking van het glas en vervolgens wordt dat materiaal geëxporteerd als grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal, zegt Ramdjan. Dat is voorlopig in Suriname niet mogelijk. "Maar we hopen dat in de toekomst te kunnen doen." Volgens hem is de vraag naar het recyclen van glas in Suriname groot. Het kwam wel eens voor dat bij verzamelbakken voor plasticflessen die eerder door Suresur werden geplaatst, ook glazen potjes werden gedumpt. "De behoefte is groot. We kregen elke week twee tot drie meldingen van mensen die vroegen wat ze met het glas kunnen doen en we zijn al een tijdje bezig geweest met de brouwerij hoe dit aan te pakken tot we hierop kwamen", vertelt Ramdjan. Hij is optimistisch dat de proef zal aanslaan en kijkt uit naar uitbreiding van het project met meer bakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina