Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering zoekt vreedzame oplossing geschil Balingsoela en Boss Enterprises

Regering zoekt vreedzame oplossing geschil Balingsoela en Boss Enterprises

12/01/2021 00:00 - Van onze redactie

Materiaal van onderneming Boss Enterprises werd vorig jaar in brand gestoken.

Materiaal van onderneming Boss Enterprises werd vorig jaar in brand gestoken. Foto: collectie Boss Enterprises  

PARAMARIBO - De rechter heeft de staat opgedragen om Boss Enterprises te vergoeden voor de schade die het bedrijf heeft geleden, nadat in maart dit jaar het last ondervond door bezetting van het bedrijfsemplacement door bewoners van Balingsoela. De tweede eis van de rechter, namelijk dat het bedrijf bescherming moet genieten om zijn goudwinningsactiviteiten uit te voeren op de concessie in de buurt van het dorp, blijkt lastiger dan gedacht. Een vredespoging zaterdag is op de klippen gelopen.

De ministers Diana Pokie (Grondbeleid en Bosbeheer), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) die vergezeld waren van Leo Brunswijk, keerden onverrichter zake terug, nadat een poging tot overleg met de bevolking van Balingsoela mislukte. Brunswijk kreeg het aan de stok met jurist Martin Misiedjan die door de dorpelingen is aangetrokken om hun belang te verdedigen.

Na opmerkingen over deze kwestie gedaan door assembleelid Ronnie Asabina, zei president Chandrikapersad Santokhi maandag in het parlement dat de regering ernaar streeft de zaak vreedzaam op te lossen. Misiedjan geeft desgevraagd in gesprek met de Ware Tijd aan dat de ministers allemaal aan de dorpelingen verklaarden dat de overheid het proces heeft verloren en aangezien Suriname een rechtsstaat is, dit moet worden uitgevoerd.

Echter, hij wees erop dat er ook een Saamaka-vonnis is, waarbij de staat in 2007 door het Inter-Amerikaans Hof is veroordeeld de rechten van de in stamverband levenden te respecteren. En dat is leidend voor de dorpelingen. "Van dat vonnis zijn slechts delen uitgevoerd", betoogt de jurist, aanvoerend dat door de aanwezigheid van Boss Enterprises de dorpelingen beknot worden in het genot van hun leefomgeving. De activiteiten van de onderneming zouden plaatsvinden binnen wat wordt aangemerkt als de leefomgeving van de dorpelingen.

Tegenover het STVS Journaal zei Brunswijk dat Misiedjan de mensen aan het opstoken was om geen gehoor te geven aan het vonnis. "Wij waren daar om een oplossing te vinden", aldus Brunswijk. Daarmee is volgens Misiedjan de zaak niet klaar. Hij verwacht dat een vervolggesprek komt. "Wij willen praten." Hij geeft aan dat sedert bekend werd dat de staat was gevonnist, de dorpelingen hem hebben aangetrokken en hij in december gelijk een brief heeft geschreven aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. "We kregen geen antwoord tot het moment dat wij werden uitgenodigd voor de vergadering."

Wat Misidjan frappant vindt is dat de regering geen haast maakt met de uitvoering van een vonnis van dertien jaar terug, maar nu wel met een recent rechterlijk oordeel. "Het lijkt erop alsof men bewust het lokaal proces verliest om het internationaal vonnis niet uit te voeren. Had men het vonnis van het Hof uitgevoerd, dan waren we nu niet op dit punt beland." Zowel Misiedjan als Brunswijk gelooft erin dat een oplossing haalbaar is. Daarbij liet Brunswijk blijken dat van regeringszijde gezocht wordt naar een situatie, waarbij beide partijen in het gebied werkzaam kunnen zijn,

De problematiek rond de concessie van Boss Enterprises is ondertussen een slepende kwestie geworden. Al in 2016 waren er spanningen tussen partijen, waarbij het toen de porknokkers waren die dreigden het bedrijf voor het gerecht te dagen. De zaak werd gesust, maar onderhuids bleven de spanningen. Het vorig jaar kwam de grote eruptie, waarbij het tot baldadigheden kwam en bedrijfseigendommen onklaar werden gemaakt. Het personeel, ongeveer zestig man, moest hals over kop het gebied verlaten. Sedertdien heeft Boss Enterprises geen operaties meer uitgevoerd in het gebied. Uiteindelijk werd besloten de staat voor het gerecht te dagen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina