Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ravaksur probeert in belang van arbeiders on speaking terms te zijn

Ravaksur probeert in belang van arbeiders on speaking terms te zijn

12/01/2021 18:01 - Euritha Tjan A Way

Volgens Moederbond-voorzitter Errol Snijders (l) zou het beter zijn als de vakbond verenigd was.

Volgens Moederbond-voorzitter Errol Snijders (l) zou het beter zijn als de vakbond verenigd was.  

PARAMARIBO - De vakbonden binnen Ravaksur doen een poging om zeker voor wat de zaken die de arbeiders aangaan tenminsteon speaking termste zijn. Dat bevestigen zowel Robby Berenstein van C-47 als Errol Snijders van de Moederbond tegenover de Ware Tijd.

"Wereldwijd is het zo dat de vakbond een bepaalde macht heeft bij het entameren en corrigeren van zaken die niet goed lopen in het land. En het spreekt vanzelf dat het beter is als we verenigd zijn", zegt Snijders, die toegeeft dat C-47, Fal en de BVL/ALS niet op één lijn zijn met de rest van Ravaksur voor wat betreft de noodzaak een loonronde te geven of niet.

Er kwam een splitsing tussen de Moederbond, PWO, CLO en Osav enerzijds en C-47 en de Fal anderzijds toen de eerstgenoemden besloten dat het secretariaat van Ravaksur niet meer bij C-47 en Berenstein geen woordvoerder meer moest zijn. "Het ging ons niet om het woordvoerderschap, maar zoals het is gegaan zonder overleg, was voor ons niet de manier. Vooral omdat in het protocol van Ravaksur staat dat besluiten door middel van consensus genomen worden."

Zowel Berenstein als Snijders geeft aan dat er informeel en op de achtergrond ook pogingen worden gewaagd om te werken aan het opheffen van de verdeeldheid binnen de CLO waar Ronald Hooghart en Michael Miskin intussen niet door een deur kunnen. "Maar ik denk dat daar de verdeeldheid zo diep zit dat mogelijk alleen de groene tafel een oplossing kan brengen", zegt Berenstein.

Snijders op zijn beurt stelt dat binnen de CLO de eigen verantwoordelijkheid zal spelen van de leiders om een oplossing te brengen. "Echter, over de ingrediënten om te komen tot een oplossing moet in alle gevallen nog gesproken worden." Hooghart wil niets horen van een poging om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die arbeiders aangaan. "Binnen Ravaksur weet men wat mijn standpunt is. Miskin heeft gezegd dat ik een gepasseerd station ben. Laat het zo", zegt Hooghart.

Miskin die onder de naam Collectief van CLO-lidbonden met enkele bonden uit de CLO is gestapt geeft aan niet in te willen gaan op deze zaak. "Wij zijn door niemand uitgenodigd om te praten en komen donderdag uit met een statement." Berenstein geeft toe dat de situatie binnen de vakbeweging nog nooit zo verdeeld is geweest. "Maar ik heb hoop dat het ons zal lukken om nader tot elkaar te komen. Syatu fu bangi meki gogo e miti. In het belang van de werknemers is er geen keus. Bovendien zijn het geen zwaar ideologische verschillen die er spelen. Dus ik verwacht dat het zal lukken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina