Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geldtransporten FED weer opgestart

Geldtransporten FED weer opgestart

12/01/2021 22:07 - Van onze redactie

Geldtransporten FED weer opgestart

 

PARAMARIBO - "Je kan ervan uitgaan dat de druk op de valutamarkt minder is", bevestigt Armand Achaibersing, minister van Financiën en Planning, tegenover de Ware Tijd. Na een onderbreking van bijkans één jaar zijn er weer US dollars cash in Suriname aangekomen beaamt de bewindsman. Het geldtransport van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vanuit de Verenigde Staten is onderdeel van het koersbeheersingsplan van de regering.

"De heropstart van de geldtransporten is één van de acties in ons stappenplan op weg naar het stabiliseren en verlagen van de koers", laat Achaibersing via een persbericht weten. Hij heeft in een Zoom-meeting dinsdag de directeuren en treasurers van de lokale banken geïnformeerd over de herstart van de geldtransporten.

De regering implementeert nu een serie aan maatregelen voor de gezondmaking van de economie. Het structureel herstellen van de rust op de valutamarkt, is hier een belangrijk onderdeel van. Volgens Achaibersing wordt met deze eerste transport gelijk al veel lucht uit de koers gehaald. In overleg met de banken zullen de opnamelimieten dan ook geleidelijk worden verhoogd.

In september 2019 kwam de eerste zending contante US dollars vanuit het Amerikaanse Federal Reserve Systeem (FED) binnen. Het was een hoogtepunt voor het Surinaamse bankwezen. Maar in januari 2020 zette het FED-bestuur een punt achter deze contante geldtransportfaciliteit. Dit als gevolg van het CBvS-kasreservedebacle waarbij meer dan honderd miljoen US dollar van de lokale banken zonder hun toestemming werd gebruikt voor onder meer interventies en aankoop van basisgoederen.

Door deze affaire raakte de internationale reputatie van Suriname ernstig beschadigd. Het heeft de regering daarom enige tijd gekost om het vertrouwen te herwinnen. Met succes is een internationale lobby opgang gezet om de 'nieuwe wind' te presenteren in het buitenland, voornamelijk bij internationale banken. Door deze inspanningen, alsmede de medewerking van de FED, komen de geldtransporten nu weer op gang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina