Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Productiefonds goed begin

COMMENTAAR: Productiefonds goed begin

12/01/2021 12:00

COMMENTAAR: Productiefonds goed begin

 

DE REGERING LIJKT eindelijk oor te hebben naar de roep om ondersteuning vanuit de productiesector. Er zal een fonds komen van SRD 100 miljoen voor bedrijven om uit te putten om zo de productie die door Covid-19 op een laag pitje is komen te staan, te stimuleren. Het is nog niet duidelijk hoe dat precies zal gebeuren en welke bedrijven in aanmerking zullen komen, maar het is al toegezegd.

Het moge duidelijk zijn dat door de coronapandemie veel bedrijven in Suriname hun deuren hebben gesloten. Dat komt niet alleen door de maatregelen van de overheid in de strijd tegen Covid-19, maar het komt vaak ook doordat de burger veel minder kan kopen dan het voorheen kon. Het is dan ook toe te juichen dat de overheid een herstelplan heeft geschreven met daaraan gekoppeld een fonds waaruit bedrijven kunnen putten, want zo kunnen er meer mensen aan werk worden geholpen en kan de economie weer wat boven water komen.

Alleen is de belofte op zich te weinig om echt enthousiast over te worden. De vorige regering had ook een productiefonds aangekondigd toen vervolgens daarna iedereen naar elkaar keek en niemand meer wist waar het fonds zou komen en wie daarvoor in aanmerking zou komen. Vandaar ook dat in deze fase een beter uitgewerkt plan van de regering gezien had willen worden.

Voor wat betreft de bedrijven heeft er al een registratie plaatsgevonden van ondernemingen die door Covid-19 moesten sluiten. De Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft dat initiatief genomen. Het zou nu eigenlijk al duidelijk moeten zijn welke bedrijven in aanmerking komen voor de steun en op welke manier die steun er zal zijn. En of deze bedrijven wel steun zullen krijgen.

De regering zal volgens Asfa-directeur Wilgo Bilkerdijk ook proberen om oneerlijke concurrentie tussen import en lokale productie tegen te gaan. Dat is een goede stap. In Suriname moeten de lokale producten meer worden gewaarderd. Aan de andere kant voelen burgers zich beetgenomen wanneer lokale producten duurder zijn en van mindere kwaliteit. Dus het zou bijzonder zijn om binnen het fonds ook een potje geld te bestemmen voor het begeleiden van bedrijven om efficiënter te werken en ook betere kwaliteit te leveren.

Ook zou het fijn zijn om te weten waar het geld vandaan gaat komen. De begroting 2020/2021 maakt van dit fonds geen melding. Zal het komen van een lening of een schenking? Kortom wie betaalt hiervoor? Het instellen van een productiefonds klinkt als muziek in de oren, alleen moet die hele poku worden afgedraad voordat - figuurlijk natuurlijk - kan worden meegeswingd op de beat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina