Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: Santokhi moet op zijn tellen passen

ANALYSE: Santokhi moet op zijn tellen passen

11/01/2021 19:00 - Armand Snijders

Een groep demonstranten aangevoerd door Siebrano Piqué hield zaterdag een protestactie bij Ondrobon. Daarna vertrok de groep naar DNA om een petitie aan te bieden.

Een groep demonstranten aangevoerd door Siebrano Piqué hield zaterdag een protestactie bij Ondrobon. Daarna vertrok de groep naar DNA om een petitie aan te bieden. Foto: Marinio Balsemhof  

PARAMARIBO - De door activist Siebrano Piqué georganiseerde protestactie van zaterdag bracht naar schatting tussen de 150 en tweehonderd morrende mensen op de been. Dat is op zich niet veel. Maar president Chandrikapersad Santokhi zou een grote fout maken door deze ‘speldenprik’ te negeren en geen luisterend oor te hebben voor de demonstranten. Want na een half jaar regeren zonder zichtbare resultaten, groeit de onvrede onder de bevolking.

Echt druk was het zaterdag niet op het Onafhankelijkheidsplein. Maar er waren aanmerkelijk meer mensen dan het handjevol dat aanwezig was bij de vorige twee keren, enkele maanden geleden. De mensen die er waren, waren wel fanatiek en oprecht boos. Dat onder de aanwezigen zich veel exponenten van de NDP bevonden, is een feit. Maar dat wil niet zeggen dat Piqué zich heeft laten leiden door die partij. Trouwens, als de NDP actief achter het protest zou zitten, zouden er ongetwijfeld duizenden mensen op de been zijn.

 

Wanbeleid

Binnen de partij heeft men momenteel wel andere dingen aan het hoofd dan demonstreren: men moet nog altijd bij zichzelf te rade gaan wat de oorzaak is van de desastreus verlopen verkiezingen en het daaropvolgende vertrek van veel partijtoppers. Ieder weldenkend mens snapt dat het corrupte wanbeleid van tien jaar aanleiding zijn geweest voor de dreigende ondergang van de NDP; alleen de leiders en de achterban (of wat daar nog van over is) wil dat niet inzien.

Behalve NDP'ers waren er zaterdag ook anderen die er geen vertrouwen meer in hebben dat het onder Santokhi nog goedkomt. Vakbondsleider Imro Edam was met enkele mensen uit de zorgsector aanwezig omdat zij zich grote zorgen maken over de gevolgen van de ondersteuning door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Wellicht ten onrechte, maar Santokhi heeft nog wel wat uit te leggen wil hij de bevolking meekrijgen.

De problemen die de regering Santokhi/Brunswijk moet oplossen, zijn immens. Dus terecht heeft Santokhi herhaalde malen gevraagd om hem de tijd te geven. Het geduld van de bevolking wordt danig op de proef gesteld: de verwachtingen die zijn geschapen, zijn torenhoog en veel beloften zijn tot nu toe niet nagekomen. Het volk wordt door allerlei maatregelen de duimschroeven aangedraaid, terwijl de regering nauwelijks antwoorden heeft op de drastische prijsverhogingen in de winkels en de niet te beteugelen wisselkoersen voor vreemde valuta. De beloofde steun om de klappen op te vangen, blijft vooralsnog uit, wat de onvrede voedt. Maar voorlopig ondergaan de meeste mensen hun lot gelaten, eenvoudigweg omdat er geen ander alternatief dan Santokhi is.

 

Etnische sentimenten

Waar de president zeker rekening mee moet houden, zijn de niet te onderschatten etnische sentimenten. Hoewel dat in het Suriname anno 2021 eigenlijk niet meer zou mogen, zijn die gevoeligheden nog altijd diepgeworteld en kunnen altijd weer tot problemen leiden. Santokhi is geen Desi Bouterse, die als president in alle delen van de bevolking op steun kon rekenen. Ook al profileert Santokhi zich nu nadrukkelijk als president van alle Surinamers, door een groot deel van de bevolking wordt hij gezien als een Hindoestaanse leider. Aangezien hij het enige alternatief was voor de uitgekotste NDP en Bouterse, kreeg hij brede steun van de kiezers.

Na een halfjaar in het machtscentrum bestaat toch vooral de indruk dat op sleutelposities binnen de regering en bij (semi-)staatsbedrijven vooral Hindostanen worden benoemd (en Marrons via vicepresident Ronnie Brunswijk, zoals afgelopen week Joël Martinus ('Bordo') als directeur van de Anthony Nesty Sporthal. Met deze patronagepolitiek dreigt Santokhi de etnische sentimenten aan te wakkeren en kunnen creolen zich van hem afkeren. Nu al zijn er in de samenleving geluiden te horen dat hij als president vooral de Hindostaanse elite wil behagen en de rest van de bevolking laat barsten. Hij is er nog niet in geslaagd dat te ontkrachten.

En dan heeft hij nog te maken met weerstand binnen zijn eigen coalitie die uiteindelijk tot protest kan leiden. Binnen de VHP zelf vinden velen dat hij bij de totstandkoming van de regering veel te veel heeft toegezegd aan de Abop van Ronnie Brunswijk. Daarnaast zijn er bezwaren tegen de nadrukkelijke invloed van de first lady, Mellisa Santokhi-Seenacherry, die van de president allerlei mooie functies in de schoot geworpen heeft gekregen. Van al die kritiek, ook die vanuit de samenleving, heeft het staatshoofd zich niets aangetrokken.

 

Vonkje

Ook binnen coalitiepartner NPS broeit er iets: daar zijn partijtoppers uiterst ontevreden met wat de samenwerking met de VHP tot nu toe heeft opgeleverd. Partijvoorzitter Gregory Rusland heeft met de nodige moeite een opstand weten te voorkomen, maar de vraag is hoelang hij dat volhoudt. Hij is zelf weer even tevreden, nu de president hem heeft gevraagd als staatsadviseur het huisvestingsbeleid gestalte te geven. Het is de vraag hoelang het zal duren voor veel NPS'ers door hebben dat dit slecht een zoethoudertje is dat niet veel om het lijf heeft.

Protesten zoals die van Piqué zullen voorlopig nog geen kans van slagen hebben, dus Chan gaat nog niet naar huis. Maar hij moet op zijn tellen passen en ervoor waken dat het vonkje niet overslaat. Want als de vakbonden zich ook gaan roeren en hun leden de straat op sturen, dan ziet de NDP misschien de kans schoon om aan te haken en de boel op te jutten. Dat zal alleen maar tot chaos leiden en daar zit onder de huidige omstandigheden helemaal niemand op te wachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina