Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Afspraken maken loopt via officiële kanalen'

'Afspraken maken loopt via officiële kanalen'

11/01/2021 05:54 - Arjen Stikvoort

Zijn gebalde vuist voor de poort van De Nationale Assemblee laat er geen twijfel over bestaan dat Siebrano Piqué vast van plan is te strijden tegen de regering met het uiteindelijk doel dat die opstapt.

Zijn gebalde vuist voor de poort van De Nationale Assemblee laat er geen twijfel over bestaan dat Siebrano Piqué vast van plan is te strijden tegen de regering met het uiteindelijk doel dat die opstapt. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Uit veiligheidsoverwegingen heeft voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee zaterdag besloten niet meer naar het parlement te gaan waar hij werd opgewacht door demonstranten onder leiding van Siebrano Piqué. “Afspraken maken loopt via de officiële kanalen”, zegt de voorzitter. “Ze kunnen maandag een petitie indienen en ik ga erop in, want ik ben voorzitter van eenieder.”

Echter, benadrukt Bee, "voor een regering die net ongeveer zes maanden aan de macht is, is het onmogelijk om de grote problemen op te lossen. Een huis kun je met vijf man in één dag afbreken, maar probeer dat maar eens binnen één dag weer op te bouwen. Ik denk dat we deze regering de kans moeten geven." De vele corruptieschandalen, de oneigenlijke geldstromen, de vele schulden, het aantrekken van extra ambtenaren, die die de regering heeft aangetroffen, zijn volgens de DNA-voorzitter niet in een handomdraai opgelost.

Piqué heeft besloten maandag weer actie te voeren. Echter, de politie zal er niet voor schromen om hard op te treden, waarschuwde plaatsvervangend korpschef Henry Seedorf zondagavond tijdens de Covid-19-persconferentie. Burgers moeten zich namelijk houden aan de Covid-19-maatregelen.

De demonstratie van zaterdag was de grootste tot nu toe tegen de regering-Santokhi/Brunswijk, die ruim vijf maanden geleden is aangetreden. Met bussen kwamen zaterdagmiddag minimaal honderd demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein. Voor hen is het geduld op en de regering werd verweten haar beloftes niet te zijn nagekomen. "We zijn moe van de handelingen van de president.

De Covid-19-maatregelen brengen de economie alleen nog verder in gevaar, terwijl we al in een moeilijke periode zitten", zei actieleider Piqué. De president is bezig met een beleidsvoering om de bevolking af te straffen, te misleiden, meende hij. "We hebben geen geduld meer met deze regering. Het is genoeg. Zes maanden is voldoende. Mensen puzzelen hoe ze moeten eten, terwijl de president en vicepresident bezig zijn hun familie- en vriendenbelangen te behartigen in plaats van die van het volk. Maar dat gaan we stoppen. Nu", zei Piqué.

Anoushka Strijdhaftig: "Het gaat helemaal niet goed in het land. Iedereen voelt het. De prijzen van de voedingsmiddelen rijzen de pan uit. Een pak melk voor SRD 20 kan toch niet? En wat als je vier, vijf of zes kinderen hebt." Simone Simson: "Het grootste knelpunt is het voedsel. Al kunnen we geen dure spullen kopen, maar voedsel is zeer belangrijk. De prijzen kunnen niet elke week verhoogd worden. De regering heeft geen tijd om ze te verlagen, maar zeker wel om ze te verhogen."

Politiek analist en woordvoerder van het volk zoals Bennie Miranda zich noemt, is aanhanger van de afgewezen regering Bouterse. Hij meent dat die tenminste sommige dingen voor het volk heeft gerealiseerd. "Maar deze regering vond dat het allemaal onzin was. Ze heeft het volk allerlei beloftes gedaan; het zou beter worden voor het volk, er zouden bedrijven worden gerealiseerd, diaspora zou allemaal vanuit Europa naar Suriname komen. Maar dat is allemaal niet gebeurd."

De huidige regering is bezig de bevolking te belazeren, onderstreepte Miranda. "Liegen, liegen en nog eens liegen." Het politieke beleid is met nepotisme gedegradeerd. "Beleidsadviseurs worden benoemd, terwijl ze niet eens fatsoenlijk Nederlands of Engels kunnen spreken", uitte Miranda zijn woedde. "Het volk lijdt. Niemand komt uit."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina