Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Faillissement hangt als zwaard van Damocles boven TBL Cinemas

Faillissement hangt als zwaard van Damocles boven TBL Cinemas

10/01/2021 19:00 - Audry Wajwakana

Faillissement hangt als zwaard van Damocles boven TBL Cinemas

 

PARAMARIBO - TBL Cinemas, sinds 2010 niet meer weg te denken in het uitgaansleven, verkeert in financieel zwaar weer. De multiplex bioscoop kan al langer dan negen maanden niet normaal opengaan met als gevolg dat de schulden en vaste lasten niet kunnen worden betaald. “In 2019 hebben we voor het eerst op winst gedraaid sinds we bestaan, maar nu zijn we helemaal terug bij af. Als het zo doorgaat, stevenen we richting faillissement”, zegt TBL Cinemas-directeur Erwin Emanuels.

Niet alleen de coronapandemie is debet aan de huidige situatie bij de bioscoop, maar meer nog de financieel economische situatie van het land. "Iedere keer als de dollarkoers omhoog gaat, moet ik mijn prijzen aanpassen om dollars te kunnen kopen", vertelt Emanuels. De schulden van TBL Cinemas alsook de licentiekosten voor de films zijn in US dollars.

Ondanks dat het bedrijf voor het aflossen van de schulden dispensatie heeft gehad, lopen de aflossingsrentes op. Door de devaluatie zal een bioscoopkaartje volgens Emanuels rond de SRD 85 gaan kosten om de schulden af te kunnen lossen. Hij weet al bij voorbaat dat dit bedrag onbetaalbaar is voor filmliefhebbers.

Zijn bioscoop moet ook concurreren met televisiestations en streamingsdiensten. "Als een film hier niet samen met die in Amerika in première gaat, is de bios niet interessant. Het ziet er niet mooi voor ons uit. Een bioscoop die kapot gaat, is een hele slechte indicator voor de economie", vindt Emanuels, die intussen al veertig personeelsleden heeft moeten bedanken. "Het waren gelukkig mensen die een dubbele baan hadden, maar ook de afvloeiingsregeling heeft het bedrijf geld gekost." Omdat er geen inkomsten zijn, heeft hij zijn eigen salaris gebracht naar nul.

Van de overheid verwacht de TBL Cinemas-directeur geen steun. "We hebben ons ook netjes aangemeld, maar zij hebben de financiën niet. Van een kale kip kan je geen veren plukken", zegt Emanuels. Ondanks dat de bioscoop in een moeilijk parket verkeert, wordt er naar oplossingen gezocht. Enige hoop van redding ziet Emanuels als de overheid de vermakelijkheidsbelasting van 25 procent voor een bepaalde periode on hold zet, wanneer de bios weer opengaat. "Het bioscoopkaartje zal hierdoor 25 procent minder kosten."

In een zaal van 350 mensen hoopt hij toestemming te kunnen krijgen om 75 bezoekers toe te kunnen laten en in een zaal van 150, vijftig bezoekers, waarbij de afstand van twee meter in acht wordt genomen. Zelfs heeft de bioscoopleiding een Covid-19-protocol opgesteld, die bioscopen in het buitenland ook hanteren. "We hebben een verzoek ingediend om het te laten beoordelen. De mensen komen via de normale ingang naar binnen, ze kopen hun popcorn en lopen naar de zaal. Na de film kunnen de bezoekers de zaal via de nooduitgangen verlaten, zodat ze gelijk buiten het gebouw zijn en geen confrontatie hebben met mensen die via de ingang binnenkomen", schetst Emanuels de situatie. Er is een biologisch desinfecteringsbedrijf aangetrokken om na elk bezoek de zalen te reinigen.

Sinds het bestaan van de bioscoop heeft het bedrijf nooit op winst gedraaid. "Alleen toen de koers voor de US dollar in 2019 op SRD 7 en SRD 8 was, maakten we een kleine winst", zegt Emanuels. De bioscoop heeft van binnen een nieuwe schilderbeurt gekregen en er zijn nieuwe doeken en filmprojectoren geplaatst. "Dit zijn investeringen die je als bedrijf moet plegen, om terug te kunnen verdienen. In die tien jaar hebben we veel schulden kunnen aflossen, maar we zijn nog lang niet klaar", zegt Emanuels.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina