Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19-maatregelen blijven nog één week gehandhaafd

Covid-19-maatregelen blijven nog één week gehandhaafd

10/01/2021 19:12 - Van onze redactie

Covid-19-maatregelen blijven nog één week gehandhaafd

 

PARAMARIBO - De huidige Covid-19-maatregelen blijven nog minimaal één week gehandhaafd. Dat heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagavond meegedeeld tijdens een tussentijdse Covid-19-persconferentie in de Congreshal.

De bewindsman maakte duidelijk dat er nog geen zicht is op daling. Hij zei dat epidemiologen hebben geprojecteerd dat binnen twee weken de piek wordt bereikt. "Daarna zal de daling in zicht zijn", aldus Ramadhin. Hij zei dat het reproductiecijfer, de zogenoemde 'R', nu rond de 1,22 schommelt.

Volgens de bewindsman zijn er vier aandachtsgebieden. Hij noemde de overheidskantoren, de markten, recreatieoorden en het onderwijs. Deze week zal worden nagegaan hoe het vordert met protocollen. Maandag vindt er een inspectie plaats van de Centrale Markt en Noordmarkt, die volgens Ramadhin deze week weer open zouden kunnen met veel strengere handhaving.

Infectioloog Stephen Vreden zei dat er dagelijks tussen tachtig tot over de honderd cases zijn. "Gelukkig zijn deze cases niet ziek en hoeven ze niet per se in het ziekenhuis. Ze zijn wel besmettelijk en moeten daarom in isolatiefaciliteiten." Daarop voortbordurend gaf de specialist toe dat de capaciteit van de isolatietenten in het Regionaal Ziekenhuis Wanica onvoldoende is.

Hij zei dat daarom Residence Inn weer wordt opengesteld. "Binnenkort moet er forse uitbreiding van isolatiefaciliteiten plaatsvinden. Aan de hand van projecties zal de komende weken het aantal positief geteste mensen hoog blijven of hoger worden." De hoge aantallen schreef Vreden toe aan de hoge transmissie rond de feestdagen.

De infectioloog zei dat het effect van de beheersmaatregelen die zijn getroffen - onder meer uitbreiding van de avondklok en niet openen van de scholen - niet overnight te zien zullen zijn. "Meestal duurt het een week tot twee. Vandaar dat we denken - aan de hand van projecties van de epidemiologen - dat er nog veel positieve gevallen zullen zijn."

De infectioloog maakte duidelijk dat mensen nu niet alleen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica worden ondergebracht, maar in alle andere ziekenhuizen in Paramaribo. Er zijn in die faciliteiten "een tien- tot twintigtal plekken" gecreëerd. "Maar tegelijkertijd willen we de reguliere zorg niet ontregelen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina