Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramadhin stuurt ziekenhuizen bos in met nieuwe maatregel

Ramadhin stuurt ziekenhuizen bos in met nieuwe maatregel

09/01/2021 00:00 - Van onze redactie

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dit weekend overleg met de Nationale Ziekenhuisraad.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dit weekend overleg met de Nationale Ziekenhuisraad. Foto: Volksgezondheid  

PARAMARIBO - Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de ziekenhuizen vrijdag aangeschreven dat zij vanaf 1 januari zelf zullen moeten betalen voor medicamenten die ze bij het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) betrekken. De brief sloeg in als een bom bij de directies.

De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) had voor maandag een spoedvergadering gepland, maar werd vrijdag laat door de bewindsman gebeld voor overleg, nog dit weekend. Claudia Marica-Redan, voorzitter van de NZR tevens directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, wilde daarom niet veel zeggen tegen de Ware Tijd. Ze liet zich wel ontvallen dat als de ziekenhuizen zelf moeten betalen, dat geen probleem hoeft te zijn. "Maar dan moet er gekeken worden naar de ligdagtarieven, want wie gaat het anders betalen dan de patiënt?"

Een andere ziekenhuistopper die op basis van anonimiteit spreekt laat een vreugdeloze lach horen. "Dit is onkan. Het is niet met ons besproken en die brief komt als donderslag bij heldere hemel. We worden het bos ingestuurd." De informant herinnert eraan dat de ziekenhuizen al jaren aan het infuus zitten. Sinds 2014 zijn de ligdagtarieven niet meer aangepast. Om te voorkomen dat de ligdagtarieven omhoog gingen, besloot het vorige bewind dat de overheid de rekeningen bij het BGVS betaalt. De huidige regering wil kennelijk af van de feitelijke subsidie. "Maar, praat dan met de sector", redeneert de bron.

De Ware Tijd wordt voorgehouden dat met de unificatie van de koers de prijzen van het BGVS in principe zijn verdubbeld. "En komt nog bij kijken dat wij niet op rekening kunnen inkopen, want ook het BGVS moet het hoofd boven water houden." De bron wijst erop dat de ziekenhuizen al zitten met de Covid-19-situatie die de totale bedrijfsvoering op zijn kop zet "en dan krijgen we nog dit".

De informant geeft aan dat al lange jaren de ligdagtarieven een heikel punt zijn voor de zorgsector. "En dat heeft tot gevolg dat er geen normale bedrijfsvoering meer (mogelijk) is. Het is steeds een probleem." De slotzin van de ministeriële brief doet de wenkbrauwen nog verder omhoog gaan. "Indien de inkomsten niet toereikend zijn, wordt u verzocht met financiële onderbouwing in spoedoverleg te treden met de zorgverzekeraars", schrijft Ramadhin. "Waarvoor?" klinkt het retorisch. "Die houden zich aan het ligdagtarief en gaan ons terugsturen naar de overheid om nieuwe tarieven vast te stellen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina