Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Klungeligheid troef

COMMENTAAR: Klungeligheid troef

09/01/2021 12:00

COMMENTAAR: Klungeligheid troef

 

DE REGERING HEEFT een wijs besluit genomen. De kaart die de houder recht geeft op medische basiszorg, door de overheid betaald, is verlengd tot eind februari. Hopelijk is het niet de bedoeling om achterover te gaan zitten en vervolgens weer te wachten tot eind februari en dan weer de kaarten ongeldig te verklaren.

Toch blijft het de vraag wie het in zijn hoofd heeft gehaald deze zaak op deze manier af te handelen? In deze tijd waarbij alles duur is aan de mensen keihard zeggen: 'sorry, de overheid heeft zo lang voor jou betaalt, nu kan jij dat anderhalve maand even zelf doen terwijl we in de overgangsfase zitten'. Wie verzint dat? Heeft die persoon erbij stil gestaan dat ook de medici dan in grote problemen komen? Hoe zeg je aan een groep die naar schatting mogelijk 200.000 mensen omvat dat zij zelf moet betalen omdat ze anders geen hulp kan krijgen. Het lijkt eerder dat de doktoren dan voor heel moeilijke keuzes komen te staan. Het probleem is dus op de nu gekozen manier niet opgelost, het is alleen maar verschoven.

Deze situatie is in een vrij gestaag tempo uit zijn voegen gegroeid. Naar de verkiezingen van mei 2020 toe bijvoorbeeld, konden mensen alleen al op vertoon van hun ID-kaart een zorgpasje krijgen. Achteraf zou gecontroleerd worden aan wie wel en wie niet legitiem was toegewezen. Dat al was vragen om problemen. Zo een groot probleem moet met een alomvattende strategie worden aangepakt.

Verder is het moment ook verkeerd gekozen. Mensen moeten een formulier invullen, bellen als ze iets niet begrijpen en vervolgens ook bij andere overheidskantoren zijn voor aanvullende informatie. Hoe moet dat als de overheid door Covid-19 vrijwel inactief is en de telefoon door niemand wordt opgenomen? Het lijkt bijna alsof de mensen aan hun lot worden overgelaten en eigenlijk worden ontmoedigd zich te laten herregistreren.

Er valt dus veel te zeggen over de procedure, maar de opschoning van het bestand is wel nodig. Suriname moet het begrip armoedegrens alvast duidelijker definiëren en van daaruit het bestaansminimum, gekoppeld aan een actueel minimumloon, instellen. En dan pas de mensen die dit loon of meer verdienen aangeven dat ze zelf moeten betalen voor hun verzekering. Want op basis van welke actuele criteria zullen mensen nu uit het systeem worden gehaald? Nattevingerwerk werk wordt dat genoemd.

Verder moet ook gekeken worden naar de rest van het verzekeringsveld. Wanneer bij de particulieren de premies door de gestegen kosten in de zorg zo hoog zijn dat de mensen die niet kunnen betalen, zal de stroom naar de gratis verzekering groter worden. De inkomensverdeling in Suriname is heel scheef, met lage lonen en hoge prijzen voor dienstverlening zal het helaas dweilen met de open kraan blijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina